Parahandboll knackar på porten: ”Intresse i Skövde”

Publicerad:
2018 gjorde parahandbollen entré i Skadevi Cup. Här en match mellan Sävehof och IFK Kristianstad. Foto: Roland Svensson

Intresset för parahandboll i landet växer. Nu finns de planer på att få igång en permanent verksamhet inom Skövdeområdet.

IFK Skövdes Mikael Samuelsson bekräftar att så är fallet:

– Jag ha varit med på några möten och det finns helt klart ett intresse, sedan återstår det att se hur det skall det organiseras mellan klubbarna i Skövde, men så är långt är det positivt, säger Samuelsson och fortsätter:

– Bara bra att så många som möjligt spelar handboll.

Parahandbollen fanns med på programmet vid Skadevi Handbollscup 2018, året efter krockade turneringen med parasport-SM och 2020 blev det som bekant ingen turnering på grund av den pågående coronapandemin.

– Nu ingår det i planeringen att få med parahandbollen till årets turnering, säger ”Smule” Samuelsson.

Två klasser

Svenska Handbollförbundet bekräftar att verksamheten för personer med funktionsnedsättning växer inom svensk handboll. Parahandbollen är indelad i två tränings- och spelklasser, rullstolshandboll och gåendehandboll.

Förbundet skriver på sin hemsida:

Rullstolshandboll riktar sig till den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gåendeklass på lika villkor. Gåendehandboll riktar sig till den som har intellektuell funktionsnedsättning och/med tillägg av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning får delta”.

Förbundet skriver också att ett 30-tal föreningar har återkommande verksamhet och det finns ett stort intresse från flera föreningar att starta upp. I dagsläget finns cirka 300 aktiva spelare runt om i landet.”

Rullstolshandbollen fanns med på programmet vid SM-veckan i Borås, men tävlingarna ställdes som bekant på grund av den pågående pandemin.

Samverkansprojekt

Hur det det kommer att organiseras i Skövdeområdet återstår att se. Västergötlands Parasportförbund skriver i ett pressmeddelande att det är tänkt att starta upp Parahandboll i Skövdeområdet under hösten. IFK Skövde, Skövde HF och HK Country har varit med på de möten sm hittills genomförts.

Artikeltaggar

BoråsHK CountryIFK Skövde handbollParasportSkövde HFSM-veckanSvenska Handbollförbundet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare