Hoppa till huvudinnehållet

Parahandboll knackar på porten: ”Intresse i Skövde”

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se
2018 gjorde parahandbollen entré i Skadevi Cup. Här en match mellan Sävehof och IFK Kristianstad.
2018 gjorde parahandbollen entré i Skadevi Cup. Här en match mellan Sävehof och IFK Kristianstad. Foto: Roland Svensson

Intresset för parahandboll i landet växer. Nu finns de planer på att få igång en permanent verksamhet inom Skövdeområdet.

IFK Skövdes Mikael Samuelsson bekräftar att så är fallet:

– Jag ha varit med på några möten och det finns helt klart ett intresse, sedan återstår det att se hur det skall det organiseras mellan klubbarna i Skövde, men så är långt är det positivt, säger Samuelsson och fortsätter:

– Bara bra att så många som möjligt spelar handboll.

Parahandbollen fanns med på programmet vid Skadevi Handbollscup 2018, året efter krockade turneringen med parasport-SM och 2020 blev det som bekant ingen turnering på grund av den pågående coronapandemin.

– Nu ingår det i planeringen att få med parahandbollen till årets turnering, säger ”Smule” Samuelsson.

Två klasser

Svenska Handbollförbundet bekräftar att verksamheten för personer med funktionsnedsättning växer inom svensk handboll. Parahandbollen är indelad i två tränings- och spelklasser, rullstolshandboll och gåendehandboll.

Förbundet skriver på sin hemsida:

Rullstolshandboll riktar sig till den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gåendeklass på lika villkor. Gåendehandboll riktar sig till den som har intellektuell funktionsnedsättning och/med tillägg av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning får delta”.

Förbundet skriver också att ett 30-tal föreningar har återkommande verksamhet och det finns ett stort intresse från flera föreningar att starta upp. I dagsläget finns cirka 300 aktiva spelare runt om i landet.”

Rullstolshandbollen fanns med på programmet vid SM-veckan i Borås, men tävlingarna ställdes som bekant på grund av den pågående pandemin.

Samverkansprojekt

Hur det det kommer att organiseras i Skövdeområdet återstår att se. Västergötlands Parasportförbund skriver i ett pressmeddelande att det är tänkt att starta upp Parahandboll i Skövdeområdet under hösten. IFK Skövde, Skövde HF och HK Country har varit med på de möten sm hittills genomförts.

Artikeltaggar

BoråsHK CountryParasportSkövde HFSM-veckanSvenska Handbollförbundet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.