Hoppa till huvudinnehållet

Linda längtar till hemtrakten

Publicerad:
Linda Bengtzing tycker det ska bli härligt att komma till Skaraborg med Diggilooturnén. Foto: Pressens bild

I kväll blir det stjärnspäckat i Alhagen. Sommarshowen Diggiloo gör då sitt första stopp någonsin i Mariestad.

Bland de välkända namnen som kommer att inta scenen finns Gullspångsbördiga Linda Bengtzing.

Linda Bengtzing gjorde sin debut i Diggiloo 2007 och har sedan dess medverkat i turnén flertalet gånger. Efter ett uppehåll på fem år är hon nu tillbaka.

– Det ska bli jättekul. Det är det första jag gör nu efter att restriktionerna lättats. I ärlighetens namn har jag halkat in på ett bananskal. Originaluppsättningen har ändrats lite och jag är en av dem som tillkommit, säger Linda Bengtzing och fortsätter:

– Det känns lite som att jag legat på soffan i ett och ett halvt år och precis fått ett samtal om att jag ska springa ett maraton imorgon. Det är en chock samtidigt som det är en stor glädje.

Kärlek och glädje

Trots att sångerskan kände en skräckblandad förtjusning inför att vara med var beslutet självklart.

– Det fanns ingen tvekan. Det är som mello; vi åker iväg på en cirkus som bara består av kärlek och glädje. Samtidigt har jag varit i en väldigt utsatt situation. Jag har inte kunnat ta ut lön på ett och ett halv år, gör jag det här kommer närmsta tiden vara räddad.

Årets turné blir Gullspångsdotterns femte i ordningen.

– Det är det roligaste man kan göra. Jag är väldigt ensam i mitt arbete, jag har inga arbetskamrater och ingen chef. Därför blir glädjen så extremt stor när jag ska få kollegor, ett band bakom mig och träffa publiken i hela Sverige på ett välorganiserat sätt, säger Linda Bengtzing.

Vilka är dina bästa minnen från Diggiloo?

– Det finns så många minnen eftersom vi har det så extremt roligt, säger sångerskan och fortsätter:

– Ett minne som är fantastiskt roligt är premiären 2008 i Ronneby. Det regnade så mycket så när vi hade genrep var det typ 15 pers i publiken. Dessutom hade det bildats en ankdamm, det var fler ankor framför scenen än publik. Jag skulle stå i publiken när jag sjöng ”Jag ljuger så bra” och ropade ”kom igen nu ankorna”.

Hur ska det bli att uppträda i hemtrakten?

– Gud vad läskigt! Det kanske kommer sitta gamla klasskompisar från Vadsbogymnasiet där, säger Linda.

Men framför allt ser hon på uppträdandet i Skaraborg med glädje.

– Jag är inte så rädd av mig längre. Det här året har gjort att jag känner mig otroligt jordnära. Jag känner mig tryggare än någonsin i vem jag är. Trots att jag inte fått synas på nästan två år så finns jag fortfarande. Jag gör mitt jobb och det ringer fortfarande i telefonen.

– Det ska bli så härligt att få komma hem, jag längtar. Jag vet inte hur biljetterna har sålt, men jag har lovat min mamma och dem att de ska få komma. Jag får väl planka in dem.

Repade över telefon

Premiären av showen hölls den 22 juli i Ronneby. Det har varit ett späckat schema med repetitioner för de tolv artisterna.

– Dagens repetitioner är så avancerade; vi får hela stämpaket, vi lyssnar på fina stämmor, vi läser texter och eftersom jag blev inkastad har mina förberedelser varit ganska intensiva, berättar Linda.

Under sin utlandsresa fick Linda sjunga ”Mio min Mio” över telefon med Tusse.

– Jag har aldrig ens träffat Tusse. Det blir väldigt speciellt. Men allting fungerar idag. Det går att arbeta på distans även i den här branschen.

Andra delar av ensemblen känner hon däremot mycket väl.

– Jag och Jessica Andersson har blivit otroligt goda vänner så det känns som att vi är familj. Lotta Furubäck, som gör showen, är min bästa kompis hemma i Stockholm. Vi är grannar och umgås jämt. Kapellmästaren är ett gammalt ex, det börjar bita en i svansen.

– Sedan är det många jag inte kände alls. Jag har aldrig jobbat på show med David, inte heller Tommy, Mariette eller Sarah, men henne bor jag granne med på Tyresö. Det är väldigt mycket nytt och det är jätteroligt.

Ny musik på gång

Förutom Diggiloo-turnén väntar även låtsläpp för Linda Bengtzing. Släppet blir hennes första på engelska och heter ”It´s okey”

– Innan jag blev offentlig jobbade jag som demosångerska och åkte runt och sjöng för producenter och låtskrivare. Den här låten spelade jag in 1998 åt en annan artist, men sedan hörde producenten av sig och sa att han tyckte den var riktigt bra med mig och ville att jag skulle släppa den.

Låten har nu gjorts om helt.

– Den släpps snart och har lite 90-tals stil. Det är lite att cirkelns sluts. Jag var inte offentlig då, det var ingen som ville ta i mig med tång som artist.

Artikeltaggar

DiggilooGullspångLinda BengtzingMelodifestivalenMusikTusse ChizaVadsbogymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.