Hoppa till huvudinnehållet

Nordens bästa ungdomar tävlar i Mariestad: ”Väldigt roligt”

Publicerad:
Reporter Erik Wallskog
Erik Wallskog
erik.wallskog@mariestadstidningen.se
Det kommer att bjudas på trollkonster på Mariestads vattenskidarena i helgen när de Nordiska ungdomsmästerskapen ska avgöras.
Det kommer att bjudas på trollkonster på Mariestads vattenskidarena i helgen när de Nordiska ungdomsmästerskapen ska avgöras. Foto: Charlotte Ferneman

För första gången någonsin ska Mariestads vattenskidklubb arrangera ett internationellt mästerskap.

I helgen avgörs Nordiska ungdomsmästerskapen på nationalarenan i Mariestad.

– Det är roligt att få sätta Mariestad på kartan även utanför Sveriges gränser, säger MVSK:s Mathias Öhman.

För en knapp månad sedan var det tävlingspremiär för året på Mariestads vattenskidarena då Västsvenska serien anordnades. Till helgen är det återigen tävlingsdags, men prestigen ökas betänkligt.

Under lördag och söndag tävlar nordens bästa ungdomar på vattenskidor när Mariestads VSK arrangerar Scandinavian Youth Championship.

– Det ska bli väldigt roligt. Vi har haft internationellt deltagande förut i Mariestad, men aldrig ett internationellt mästerskap. Det är stort att få det här förtroendet av Svenska vattenskid- och wakeboardförbundet, säger Mathias Öhman.

Mathias Öhman är förväntansfull inför helgens tävlingar.
Mathias Öhman är förväntansfull inför helgens tävlingar. Foto: Johan Eklöf

Inga finländare

Tävlingen skulle egentligen ha ägt rum i Mariestad redan förra året, men på grund av coronapandemin ställdes mästerskapen in. Till helgens tävlingar deltar totalt runt 30 åkare från Sverige, Norge och Danmark.

– Tyvärr deltar inte Finland, men det är finns inte så mycket att göra åt i dessa tider, säger Öhman.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?

– Att vi ska kunna erbjuda bra förhållanden för en bra tävling. Förhoppningsvis får vi ett bra väder utan regn och för mycket blåst.

Totalt ska det koras nordiska mästare i tre discipliner (slalom, trick, hopp) i tre olika åldersklasser (U14, U17, U21) för både killar och tjejer.

– Charlie Westlund från Gävle tävlar i U21 och är fantastiskt duktig. Sedan är Tim Törnquist (U21) från Markaryd en väldigt skicklig slalomåkare. Tyvärr har vi inga lokala åkare med, säger Öhman.

Hemmaåkaren Patrik Öhman ska hoppa i Mariestad Jump Invitational.
Hemmaåkaren Patrik Öhman ska hoppa i Mariestad Jump Invitational. Foto: Peter Gustafsson

Högklassig hopptävling

Men det är inte bara Nordiska mästerskapen som avgörs på vattenskidarenan i helgen. Under lördagen håller MVSK även i Mariestad Jump Invitational.

– Det är en hopptävling i slutet av tävlingsdagen där vi har bjudit in några av Europas bästa åkare. Det är tre svenskar och en österrikare med som alla ska delta i EM i slutet av juli.

En av de fyra deltagarna är Mariestadssonen Patrik Öhman.

– Alla utom en har hoppat över 60 meter, så det kommer bli några rejält långa skutt, säger Mathias Öhman.

Hur gör ni med publik?

– Det är en utomhussport och gott om plats på arenan. Det är inga problem att lösa avstånd och så vidare på ett vettigt sätt.

Artikeltaggar

MariestadMariestads VSKVattenskidor

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.