Hoppa till huvudinnehållet

Barn och ungdomar får lära sig att segla hos CSS i Karlsborg

Publicerad:
Instruktörerna Edward Lotsne, 16, och Simon Uhlin, 14, ska precis sjösätta en av ”optimisterna.”
Instruktörerna Edward Lotsne, 16, och Simon Uhlin, 14, ska precis sjösätta en av ”optimisterna.” Foto: Tilda Kämmlein

För sjätte året i rad anordnar Carlsborgs segelsällskap, CSS, en seglarskola för dem som vill lära sig mer om sporten och få komma ut på vattnet.

På plats finns 16 deltagare i åldrarna 9 - 16 som alla får anpassad hjälp utifrån tidigare erfarenhet.

Barn och ungdomar har under veckan fått chansen att fördjupa sina kunskaper inom seglingen som sport. Det sker under handledning av erfarna tävlingsseglare från både CSS och andra ställen.

Klubben har idag 212 medlemmar som alla brinner för seglingen på olika sätt, en av dessa är Petter Axelsson som varit medlem i över 50 år.

– Idag ska vi prova på att välta båtarna med flit och öva på hur man tar sig upp igen, säger han och berättar vidare att lägret hittills har bjudit på både frivilliga och ofrivilliga dopp i plurret.

Instruktören Daisy Axelsson, 22, hjälper Natalia Loska, 13, och Karin Gustafsson, 13, att förbereda en CB66 Racer för färd.
Instruktören Daisy Axelsson, 22, hjälper Natalia Loska, 13, och Karin Gustafsson, 13, att förbereda en CB66 Racer för färd.

Några som vet att det inte alltid är en dans på rosor är deltagarna Natalia Loska, 13, och Karin Gustafsson, 13, som hållit på med sporten i fyra år. De tillhör den mest avancerade gruppen på lägret i år och seglar den tävlingsutformade kölbåten CB66 Racer.

– Jag har alltid älskat vatten och att bada, så när Karin frågade om vi skulle börja segla ihop för några år sedan blev jag jätteglad, berättar Natalia.

Vännerna deltog då i CSS seglarskola tillsammans och fastnade direkt, sedan dess har de fortsatt att kampera ihop på sjön.

Årets elever på CSS seglarskola.
Årets elever på CSS seglarskola.

Petter Axelsson berättar att seglarskolan lägger stor vikt vid regler och säkerhetstänk. Utöver det har deltagarna även fått lära sig vad de olika delarna på båten heter, vindens påverkan samt manövrering.

”Bäst när det går fort”

Borta vid Optimistjollarna, som de nybörjarvänliga båtarna heter, står lägrets nyaste deltagare och lyssnar nyfiket på instruktörerna Edward Lotsne, 16, och Simon Uhlin, 14.

Karin Gustafsson, 13, Natalia Loska, 13, ute på Bottensjön med instruktören Daisy Axelsson, 22.
Karin Gustafsson, 13, Natalia Loska, 13, ute på Bottensjön med instruktören Daisy Axelsson, 22. Foto: CSS

De kommer från Blombergs Båtsällskap och har båda två erfarenhet av tävling. Simon deltog senast i en kappsegling i Kullavik för drygt en månad sedan, men tycker det är lika roligt och att vara ledare och lära upp andra som det är att tävla. Han har hållit på med sporten i snart sex år, och Edward i åtta.

– Det allra bästa med seglingen är när det går fort, konstaterar de.

Kaleb Krüger Allerth, 13, och Hannes Fast, 14, vid en av Katamaranerna.
Kaleb Krüger Allerth, 13, och Hannes Fast, 14, vid en av Katamaranerna.

Tilda Kämmlein

Artikeltaggar

KarlsborgSegling

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.