Hårt tryck på vården – värmen bidragande orsak

Publicerad:
Många äldre som söker sjukvård är trötta och har symtom på uttorkning. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Många sjukhus runt om i landet upplever just nu ett högt tryck på akutmottagningarna – värmeböljan är i flera fall en bidragande orsak.

– Det är många äldre som söker vård och det är också fler äldre som blir inlagda, säger Sofia Ekdahl, verksamhetschef på Östra sjukhuset i Göteborg.

Samtidigt som många njuter av de senaste dagarnas sol och värmebölja kan de höga temperaturerna utgöra en risk för äldre, barn och personer med kroniska sjukdomar.

På Östra sjukhuset i Göteborg uppskattar man att inflödet av patienter, som normalt sett minskar under sommaren, har ökat med omkring 30 procent. Värmen är en bidragande orsak till det höga trycket på vården.

– Det är många äldre som söker vård och det är också fler äldre som blir inlagda. Inte bara på grund av sitt hälsotillstånd, utan för att det försämras av värmen och att de därför inte klarar sig hemma, säger Sofia Ekdahl, verksamhetschef och överläkare på medicinkliniken och akutmottagningen på Sahlgrenska Östra.

Har underliggande sjukdomar

När det är varmt stiger pulsen och det kan leda till en ökad belastning på hjärtat när kroppen försöker reglera temperaturen. Man förlorar också vätska och salt när man svettas. Patienterna som söker vård är ofta trötta, matta eller har uttorkningssymtom på grund av underliggande sjukdomar.

– Vi ser en hel del hjärtpatienter, men även patienter med infektioner eller andra kroniska sjukdomar som diabetes. De blir sämre i sin grundsjukdom på grund av att de kanske inte äter och dricker som man ska i värmen, säger Sofia Ekdahl.

Enligt Sofia Ekdahl är läget på sjukhuset ansträngt. Belastningen på personalen har varit hög under pandemin och man har bland annat fått arbeta dubbelpass och skjuta på semestrar.

– Vi har det jättefullt inne på våra vårdavdelningar med väldigt mycket överbeläggningar. Nu har det varit en ganska lång period med extra patienter och det gör att personalen är hårt pressad, säger hon.

Hoppas på avmattning

För att avlasta vårdavdelningarna har sjukhuset mobila team som kan besöka vissa patienter i hemmet. Annars handlar det framför allt om att hitta platser för patienter som sjukhuset egentligen inte har rum för.

Enligt Sofia Ekdahl brukar de flesta som mår dåligt av hettan söka vård i början av en värmebölja. Om den pågår länge har de flesta börjat vänja sig vid värmen eller redan kommit in till sjukhus, vilket kan minska trycket på vården.

– Vi hoppas att belastningen på sjukvården går ner, men vi har inte sett någon avmattande effekt än och då måste vi hantera det inflöde vi får från dag till dag. Det finns inte resurser för att öka kapaciteten, säger hon.

Vårdplatserna räcker

Även akutmottagningarna på Skånes universitetssjukhus ser en ökning av äldre och multisjuka personer som blir sämre på grund av det varma vädret, men kan inte svara på hur många patienter det handlar om. Sjukhuset uppger att alla som har behov av det får en vårdplats.

"Vi tar hand om alla patienter som söker vård hos oss och hanterar ett eventuellt ökat tryck genom flera dagliga avstämningar för att på bästa sätt anpassa vår kapacitet efter behovet", skriver Monne Ljungberg, vid sjukhusets presstjänst, i ett mejl.

Södersjukhuset i Stockholm har sett en generell ökning av patienter de senaste veckorna, men kan inte svara på hur många av fallen som är kopplade till värmeböljan. Värmen tros dock vara en vara en bidragande orsak, speciellt när det gäller äldre som söker vård.

Andra faktorer som kan påverka, enligt sjukhuset, är att fler stannar kvar på hemmaplan under pandemin, samtidigt som sommarlov, semestrar och lättade restriktioner får fler att gå ut och festa och utöva fritidsaktiviteter.

Operationer skjuts fram

Norrlands universitetssjukhus i Umeå ser också att fler sökt vård efter midsommar och uppger att läget är fortsatt ansträngt.

"Upplevelsen är att det till viss del har sökt patienter relaterat till värmen men vi kan inte säga att vårt ökade inflöde av patienter kan relateras till enbart detta", skriver Andrea Blömer, avdelningschef på akutmottagningen Umeå, i ett mejl.

På Gotland ställer den höga luftfuktigheten till det och tvingar Visby lasarett att skjuta fram en del planerade operationer. Anledningen är att sjukhuset har begränsade möjligheter att vädra och använda fläktsystem i rådande värme.

"Luftfuktigheten hotar framförallt det sterilt förpackade materialet som till exempel proteser vilket kan bli ett problem vid olika protesoperationer. Av säkerhetsskäl kan därför vissa operationer bli framflyttade", säger Veronica Snoder, ställföreträdande sjukhuschef vid Visby lasarett, i ett pressmeddelande.

Marielle Theander Olsson/TT

Akutmottagningen vid Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Akutmottagningen vid Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild. Foto: Adam Ihse / TT
Fakta: Så hanterar du värmen

Fakta: Så hanterar du värmen

Drick mer, gärna lite men ofta. Även om man inte är törstig.

Förutom att dricka mer än vanligt kan man gärna äta mat som innehåller mycket vätska, som frukt och grönsaker. Undvika dryck som innehåller koffein, som är vätskedrivande.

Vila och håll dig i skuggan. Vid högre temperaturer bör man hålla sig i stillhet under de varmaste timmarna mitt på dagen.

Var uppmärksam på hur du mår i värmen. Det finns olika tecken på att din kropp påverkas av värmen: Pulsen ökar, feber eller yrsel, du andas snabbare, du blir trött eller förvirrad.

Vissa läkemedel påverkar kroppens vätskebalans. Du som tar läkemedel bör därför rådgöra med en läkare.

Källa: Vårdguiden

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSjukvårdSverigeVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare