Hoppa till huvudinnehållet

Teatern där alla gör (och ger) allt

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Scenbyggare. Och skådespelare. John Samuelsson (till vänster) och Emanuel Blom är ansvariga för scenkonstruktionen till både Pelle Svanslös och Kom igen Charlie.
Scenbyggare. Och skådespelare. John Samuelsson (till vänster) och Emanuel Blom är ansvariga för scenkonstruktionen till både Pelle Svanslös och Kom igen Charlie. Foto: Per Engelbrektsson

Två timmar kvar till premiären. Vad gör huvudrollsinnehavaren då? Hänger upp jakttroféer och spikar fast flaggirlanger i scenbygget givetvis. Här är Charlies teater – teatern där alla gör allt.

John Samuelsson rycker in med både hammare och skruvdragare när scenen ska ställas om. Från Gösta Knutssons Pelle Svanslös-land till ett brunt vardagsrum från amerikanska söderns 1970-tal där Kom igen Charlie ska utspela sig.

John är både huvudrollsinnehavare i den komiska pjäsen och ansvarig för scenkonstruktionen (tillsammans med Emanuel Blom).

Snabba ryck

Då gäller det att bygga om snabbt. När de yngre skådespelarna på fredagen klarat av premiären av Pelle Svanslös har de äldre knappt två timmar på sig att bygga om scenen för sin premiär.

Den elaka trion från Skövde. Axel Johansson, Linus Lindberg och Gabriel Gren bjuder på komiska poänger som Bill, Elake Måns och Bull.
Den elaka trion från Skövde. Axel Johansson, Linus Lindberg och Gabriel Gren bjuder på komiska poänger som Bill, Elake Måns och Bull. Foto: Per Engelbrektsson
Skövdetjejen Alvina Ljung spelar Pelle Svanslös som med ett leende tacklar Elake Måns tarvligheter och vinner Maja Grädnos till slut.
Skövdetjejen Alvina Ljung spelar Pelle Svanslös som med ett leende tacklar Elake Måns tarvligheter och vinner Maja Grädnos till slut. Foto: Per Engelbrektsson

Regissören Johanna Ström hugger in tillsammans med skådespelarna när baren, den gröna bakelittelefonen, tennisracket i trä och annan rekvisita bärs in. Ett hål i tegelväggen hos Pelle Svanslös blir nu en öppen spis.

– Vi gör allt tillsammans. Skapar scenen och kostymerna och det brukar bli en fin sammanhållning i gruppen, säger John Samuelsson.

Han är Skövdebo och ensemblen är plockad från olika håll i Skaraborg, men också från Göteborg. 31-åringen gjorde sin debut med Charlies teater i Skara 2011 och har hängt med sedan dess. I dag är julispelningarna i Båtmanshuset i historiska Skara en sommartradition.

”Gör mig glad”

John arbetar som parkarbetare (snart hos Skövde kommun) och amatörteater är ett fritidsintresse, men ett viktigt sådant.

– Det gör mig otroligt glad att vara med här och glad ska man vara på sommaren.

Han debuterade med en repliklös roll som hade som uppgift att bygga om scenen, men när tiden på scenen blev lång började han improvisera med repliker.

Just improvisationen gillar han fortfarande och årets huvudroll passar honom perfekt. Karaktären Charlie låtsas vara från ett främmande land och förstår inte språket.

John Samuelsson har endast spelat för Chalies teater, men säger att han inte är främmande för att pröva något annat om chansen dyker upp.
John Samuelsson har endast spelat för Chalies teater, men säger att han inte är främmande för att pröva något annat om chansen dyker upp. Foto: Per Engelbrektsson

– Det är en speciell roll och ger utrymme för mycket improvisation, säger John som förutom Skövdekopplingen nu får ytterligare en sak gemensamt med folkkäre komikern Robert Gustafsson.

Båda hade spelat huvudrollen i komedin Kom igen Charlie som är skriven av amerikanen Larry Shue. Den har spelats flitigt i Sverige, men för första gången av Charlies teater i Skara.

Spelar juli ut

Och så frågan som kan vara både svår och enkel att svara . Vad är det som lockar med att spela teater?

– Det är något speciellt att stå framför en publik och se hur den reagerar. En fantastisk känsla, men också kul att uppleva den tillsammans med andra.

Charlies teater ger Pelle Svanslös och Kom igen Charlie vid Båtsmanshuset i Skara under helgerna fram till och med 1 augusti.

Artikeltaggar

Teater

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.