Bilåkandet det lägsta på tio år i Skövde under 2020

Trafik
PUBLICERAD:
Varje Skövdebo körde i snitt 701 mil med bil under 2020, vilket är betydligt mindre än tidigare år.
Foto: Martina Holmberg / TT
Bilresandet minskade kraftigt i hela Sverige under förra året. I Skövde var den uppmätta körsträckan per invånare den lägsta på tio år.

I stort sett i alla kommuner minskade bilresandet under 2020, enligt statistik från länsstyrelsernas samarbetsorgan RUS samt SCB som Nyhetsbyrån Sirén tagit fram. På det statliga vägnätet minskade den uppmätta trafiken med hela 8,9 procent jämfört med 2019.

– Trafikmängden på statliga vägar brukar variera några få procent varje år så i det avseendet var fjolåret extremt, säger Maria Melkersson, statistiker på Trafikanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Lägsta på tio år

Trenden kunde även ses bland kommuner i Skaraborg. I genomsnitt reste varje Skövdebo 701 mil med bil under 2020, vilket var den lägsta siffran på tio år, och en minskning från 764 mil 2019. Den tidigare lägsta körsträckan per invånare och år under den senaste tioårsperioden uppmättes 2013 - 724 mil.

I Tibro minskade bilåkandet från 740 mil per invånare till 660 mil, i Karlsborg från 822 till 744 och i Hjo från 804 till 732.

Det minskade bilåkandet anses vara en effekt av pandemin.

– Jag gissar att senast något liknande skedde var under andra världskriget, men då hade man inga mätningar av trafikmängden vad jag vet. Det talas om betydligt större minskningar i länder som haft stränga lockdowns, säger Maria Melkersson.

Siffrorna är baserade på mätarställningarna från samtliga svenska registeringspliktiga fordon.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.