Hoppa till huvudinnehållet

Kollo för teaterapor i Skultorp

Publicerad:
Lo Rydin, Nora Prytz Solberg, Lisa Sonesson och Moa Lindqvist är glada efter avklarad gruppövning.
Lo Rydin, Nora Prytz Solberg, Lisa Sonesson och Moa Lindqvist är glada efter avklarad gruppövning. Foto: Amelie Länsberg Rylander

I dagarna tre samlas barn och ungdomar i Skultorps fornby för att spela teater, drama och lära känna sig själv och andra. De är alla en del av Skultorps teaterkollo och bland de gamla husen kan de inspireras av varandra och den spännande miljön.

Det är Elin Bothén Nyström, dramapedagog, som tillsammans med ABF tagit initiativet till denna aktivitet som är helt kostnadsfri för deltagarna. För att finansiera det hela har hon ansökt om sommarlovspengar, statliga pengar som betalas ut genom kommunen. Även om Elin arrangerat liknande arrangemang tidigare så är det här första gången i Skultorp, i den här formen. De håller till i Skultorps fornby och Elin hoppas att just miljön ska bidra och trigga fantasin.

– Det här är en spännande miljö och det bidrar mycket. När barnen blivit varma i kläderna kommer vi att gå runt och bli inspirerade, berättar Elin.

Äldre och yngre

Hon berättar att det finns två grupper - en förmiddagsgrupp för de lite yngre och en eftermiddagsgrupp för de lite äldre.

Den första övning som de yngre, 9-12 år, får göra börjar med att de får varsin knapp. De ska komma på vems knapp det kan vara och sedan fantisera ihop hur kläder, miljö och handling skulle kunna se ut. Utifrån det ska de sedan spela upp och vidareutveckla handlingen tillsammans med de andra deltagarna.

 • Här spelar Liv Tideskog upp sin karaktär för Lykke Henningsson.
  Här spelar Liv Tideskog upp sin karaktär för Lykke Henningsson. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Att våga spela upp för varandra är en viktig del.
  Att våga spela upp för varandra är en viktig del. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Elin instruerar en grupp hur de ska göra nästa övning.
  Elin instruerar en grupp hur de ska göra nästa övning. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Elin hoppas att barnen kan hitta glädjen i teater såväl som i nya kompisar.
  Elin hoppas att barnen kan hitta glädjen i teater såväl som i nya kompisar. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Fantasin är viktig. Här bestämmer Erik Samuelsson att vattenflaskan är ett svärd.
  Fantasin är viktig. Här bestämmer Erik Samuelsson att vattenflaskan är ett svärd. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Abby Rwamamara och Hilda Eriksson testar att stå på scen och spela upp för andra.
  Abby Rwamamara och Hilda Eriksson testar att stå på scen och spela upp för andra. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Vilda Rydin gestaltar sin karaktär för Erik Samuelsson.
  Vilda Rydin gestaltar sin karaktär för Erik Samuelsson. Foto: Amelie Länsberg Rylander

För de äldre finns det olika ämnen att kretsa kring, till exempel identitet, samhällsengagemang och feminism. Ämnena väljs av ungdomarna själva beroende på vad som känns mest aktuellt och det tema som väljs blir sedan utgångspunkten för dramat. Elin förklarar att det inte finns någon specifik arbetsgång och att det ena kan ge det andra.

– Ibland kanske de kommer börja med teater för att sedan fördjupa sig i ämnet, ibland kommer det kanske bli tvärtom, att de till exempel utgår från en text eller dikt och gör ett drama utifrån det, berättar Elin.

För de äldre barnen kommer även fler uttryckssätt finnas tillgängliga, till exempel vattenfärg, naturmaterial, konstruktioner av toapappersrullar och möjlighet att göra installationer. Elin berättar bland annat att det kommer att finnas mycket pysselmaterial som de ska kunna utforska.

Elin är initiativtagare till teaterkollot i Skultorp.
Elin är initiativtagare till teaterkollot i Skultorp. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Teaterns betydelse

Elin menar att teater och drama kan betyda mycket för många, inte minst när det gäller att hitta och utveckla sin identitet.

– Drama är väldigt tillgängligt. Det är prestigelöst och man kan utforska och testa sina egna åsikter i en trygg miljö. Annars kan man vara väldigt låst i en roll men i dramat kan man gå långt utanför de vanliga gränserna, säger Elin.

Teaterkollot pågår under tre dagar och Elin hoppas på att barnen, trots den korta tiden, får med sig mycket. Dels att de får uppleva ett positivt utbyte av tankar, idéer och erfarenheter från varandra, dels att de får nya kompisar.

– Jag hoppas de känner att de har fått prova på både roligheter och kanske allvarligheter. Det är något härligt i det där att fantisera och hitta på tillsammans, säger Elin.

Artikeltaggar

ABFBarnFornbyn i SkultorpSkövdeSkultorpSommarlovTeater

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.