Demokrati är att kunna ifrågasätta!

Insändare
PUBLICERAD:
Skattefinansierade jobb har skapats i Sverige, utan att ha blivit grundligt ifrågasatta, skriver insändarskribenten.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Allt fler ifrågasätter skattefinansierade tjänste- och politikerjobb i Sverige! ”Vi behöver varken regionråd eller regioner” anser vissa! Regionpolitikernas antal och arvoderingar är på tok för höga i förhållande till vad de uträttar, är ett annat argument.

Politiker inom bland annat regionen besvarar detta ifrågasättande kort med citat ”att inte få det svar man vill ha är inte samma sak som att man inte har fått svar”. Det är ju helt korrekt replikerat! Det finns väl ingen politiker eller offentlig tjänsteman som gillar att någon ifrågasätter hens försörjning, troligtvis ingen av oss andra heller! Däremot att som politiker ställa en motfråga citat; ”behövs demokrati?”, är minst sagt märkligt!

Världens största diktatur kommer inom en snar framtid att styra världsekonomin. Om du håller tyst och gör som ledaren säger så kan du säkert få ett förhållandevis gott liv. Känns inte detta igen även i flera andra nu så kallade demokratiska länder!? Korruption och kriminalitet visar sig allt mer och visselblåsare och medier tystas ner med hot om både ditten och datten. Man behöver inte vara speciellt begåvad för att förstå att demokrati i dess rätta form med yttrandefrihet är det samhälle de flesta vill ha!

Under de senaste 30-40 åren har en stor mängd skattefinansierade jobb skapats i Sverige, utan att ha blivit grundligt ifrågasatta. När pengarna tryter så höjer regeringen skatten! Helst vill man komma åt de privata jobbskapande företagens ägare. Är det rätt väg att gå? Knappast! Den rätta vägen borde istället vara att börja ifrågasätta behovet och fördelningen av skattefinansierade tjänste- och politikerjobb! Vill vi ha en fungerande framtida demokrati bör nog fler börja ifrågasätta!

Pelle Leijon

Småföretagare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.