Färre avgångar för vissa busslinjer från och med 2022

Trafik
PUBLICERAD:
Västtrafiks trafikplan för 2022 innebär en del ändringar för vissa busslinjer, bland annat i Skövde stadstrafik.
Foto: Tobias Larsson Franzén
I Västtrafiks trafikplan för 2022 finns ett antal förändringar med som berör bland annat Skövderesenärer. På grund av en låg efterfrågan drar man ner på antalet avgångar för vissa linjer.

Varje år lägger Västtrafik en trafikplan för kommande år. Arbetet sker i nära dialog med kommunerna och trafikföretagen, skriver man i ett pressmeddelande.

”Trafikförändringarna som genomförs handlar främst om att glesa ut trafik där resandet är lågt eller där det kör annan trafik parallellt. Eftersom 2020 präglades av ett kraftigt minskat resande på grund av pandemin har planeringen utgått från hur resandet såg ut 2019”.

– Förra året var ett speciellt år för oss, men redan före pandemin hade vi planerat att förändringar för att göra kollektivtrafiken så effektiv som möjligt och nu är rätt läge att ta tag i dessa. Det är viktigare än någonsin att vi använder våra skattemedel på ett ansvarsfullt sätt, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande Västtrafik, i pressmeddelandet.

Förändringarna börjar att gälla den 12 december i år.

Skövde stadstrafik

I Skövde stadstrafik kommer linjerna 2, 4, 6 och 10 att få en ändrad turtäthet under lördagar och gå med 30-minutersintervaller. Dessutom kommer busslinje 10 att ersätta linje 1 och 7 under sommarhalvåret, vilket den redan gör i nuläget under kvällar och helger.

”Linje 10 har fungerat väl och är välkänd för resenärerna och bedömningen är därför att linjen kan ta över linje 1 och 7 uppdrag även under sommarperioden”.

I Skövde stadstrafik kommer busslinje 10 att ersätta linje 1 och 7 under sommarhalvåret med start 2022.
Foto: Tobias Larsson Franzén

Turerna för linje 615 (Stöpen - Lerdala) dras in förutom under morgnar, eftersom linjen har en mycket hög andel skolkortsresenärer, skriver man i trafikplanen.

Den anropsstyrda linjen 612 (Varola - Vreten) läggs ned mot bakgrunden att den inte har utnyttjats av någon resenär sedan 2018.

Färre och kortare turer

Antalet turer på linje 200 (Skövde - Lidköping) reduceras eller kortas ner. Eftersom linjen kör parallellt med linje 1 Express hänvisas resenärer dit, alternativt till en tidigare eller senare avgång från linje 200.

Linje 211 (Skara - Skara sommarland - Varnhem) dras in under sommaren. ”Resandet under sommaren på linje 211 har varit mycket lågt och resenärer kan hänvisas till annan kollektivtrafik”, skriver Västtrafik i sitt beslut.

När det gäller tågtrafiken dras ett antal avgångar in på sträckan Falköping - Skövde - Töreboda under fredagar, lördagar och söndagar.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.