Gästkrönika: Lärdomar, förbättring och smärta

Krönikor
PUBLICERAD:
Science park krönika Mats Jägstam
Foto: Roland Svensson
Jag har precis tagit dos två av Corona-vaccinet. Tanken på att äntligen få dos två och känna en lite större trygghet i att framgent slippa leva i en karantänliknade situation har verkligen varit något jag längtat efter under en längre tid.

Det har inte varit själva skyddet för mig själv som känts så viktigt som att kunna ge mina nära och kära den tryggheten att just detta virus kanske inte drabbar oss så hårt. Ett vaccin av den typ jag fick bygger på att kroppen ska lära sig och vara förberedd att själv hantera virushotet.

Det är klart att kroppen reagerar! Utveckling och förbättringar kommer sällan utan att det känns. För mig så blev det en monumental huvudvärk, frossa och feber efter dos 2. Men som man brukar säga: ”No pain, no gain”. Inom någon vecka ska jag nu, statiskt sett, ha ett 96-procentigt skydd mot att bli svårt sjuk i covid.

Jag har alltid varit ganska tävlingsinriktad under mitt liv och personlig utveckling har alltid varit viktigt för att kunna vinna. Detta gjorde att jag i flera veckor tränade på att kasta ett grässtrå så långt jag kunde för att försöka vinna över en ”grässtråkastare” som hamnat i Guinness rekordbok.

Att fokusera på att bli lite bättre och utvecklas är fantastiskt stimulerande när resultaten väl kommer. Något nytt rekord blev sannerligen inte, men jag lyckades kasta ett grässtrå över en ladugård. Det är ju inte alltid som den tävlings- och utvecklingsorienterade gossen inom mig valt att anta så mjuka utmaningar och ibland har det resulterat i att utvecklingen gör ont. I min ungdom triggades jag ganska enkelt av mina kompisar som var av samma skrot och korn.

Åka snowracer från grannens tak eller producera bomullskrut av högsta kvalitet var saker som mina föräldrar säkert hade lyft fram om de ombetts att berätta något från min barndom. Resultaten av dessa utmaningar kanske inte visade riktigt samma stolthet i mina föräldrars ögon som när jag började doktorera. Men lärdomar skapades hos alla, både gällande bandagerande och inom det kemitekniska.

Jag gillar verkligen att vinna, men att jobba med andras utveckling och att vinna som ett team är en så mycket större seger eftersom den kan delas med så många fler. Det är ju inte alltid det är ens egna erfarenheter och lärdomar som formar och hjälper till förbättringar. Det sägs att den vise personen lär sig av sina egna misstag, den visare även av andras misstag och den visaste även av andras succéer.

Det slog mig i min feberfrossa att hela processen att vaccinera sig inte är så olik mitt uppdrag på Science Park.

Vi nyttjar forskning, andras misstag, beprövad erfarenhet och andras succéer för att individer och bolag ska kunna vidareutveckla sina idéer och produkter så att vi andra i samhället ska kunna få ett bättre liv. Det är inte alltid det går smärtfritt för alla bolag och individer som är hos oss, men alla kämpar och sliter extremt mycket för att uppnå sina mål och det är en ynnest att få vara med på deras resa. Likheten med vaccineringen kanske bara är en feberfrossa eller så är det en längtan att hitta en koppling till att utveckling ofta gör ont.

Hiss: Vaccinering

Diss: Alltid samma sak: Koriander

Mats Jägstam

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.