Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen riskerar straffavgift

Publicerad:
Skövde kommun riskerar att få betala en straffavgift på minst 23400 kronor.
Skövde kommun riskerar att få betala en straffavgift på minst 23400 kronor. Foto: Anna Warner

En kvinna med funktionshinder beviljades kontaktperson i oktober 2019. Sedan dess har kvinnan väntat utan att få sin insats. Nu hotas Skövde kommun av straffavgift på grund av dröjsmålet.

Kvinnan har ett litet socialt nätverk och har svårt att möta människor. För att bryta isoleringen ansökte hon i februari 2019 om att få kontaktperson en gång i veckan. Insatsen beviljades i oktober 2019 men efter det har inte beslutet verkställts.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, menar att när tre månader gått och inget hänt kan dröjsmålet ses som oskäligt. De yrkar på att förvaltningsrätten ska ålägga kommunen att betala 1300 kronor per månad som insatsen, trots beslut, inte verkställts. I dagsläget innebär det en summa på 23400 kronor.

I ett yttrande förklarar Skövde kommun att man anser att dröjsmålet beror på att man inte hittat en lämplig uppdragstagare men att man jobbar med det.

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenIvoLSSSkövdeSkövde kommunSkövde kommunVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.