Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna tror på Karlsborg

Publicerad:
Socialdemokraterna tar ansvar för Karlsborgs ekonomi enligt Jonas Davidsson.
Socialdemokraterna tar ansvar för Karlsborgs ekonomi enligt Jonas Davidsson. Foto: Jesper Sydhagen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under de senaste veckorna har vi på SLA:s debattsidor kunnat följa en debatt mellan de borgerliga partierna (A) och Sverigedemokraterna (SD) i Karlsborgs kommun. I grunden handlar debatten om kommunens budget för år 2022.

Den budget som kommunfullmäktige beslutade att bifalla var Socialdemokraternas (S) budgetförslag vilket naturligtvis var ett tydligt bevis på bristande politiskt ledarskap från Alliansen.

I uppenbar besvikelse valde Alliansen att angripa oss i stället för att analysera sin egen (o)förmåga. Till exempel hävdade man att vi vill bromsa utvecklingen i kommunen. Man valde dessutom att inte alls förklara var den stora skillnaden mellan Socialdemokraternas och Alliansen budgetförslag ligger. Då får vi göra det i stället.

Skillnaden är att vi endast har använt de ekonomiska medel som vi faktiskt har i nuläget, i första hand baserat på antal invånare i kommunen. Alliansen valde att skriva upp befolkningstalet och fick därmed cirka 2,5 miljoner kronor mer än vad vi faktiskt har. Man valde att lägga ut de pengarna på verksamheten vilket vi anser är direkt bedrägligt.

Vi i Socialdemokraterna hyllar principen att man handlar först när man har pengar. Därför valde vi att lägga samma summa som Alliansen har lagt på verksamheten i kommunfullmäktiges förfogandeanslag. Vår förhoppning är att befolkningstalet ska nå upp till den som ligger till grund för Alliansens budget, men om det inte gör det så har vi kvar de pengarna medan Alliansen kommer vara tvungna att lägga ut sparförslag på verksamheterna i ett väldigt sent skede.

Alliansen har valt att satsa pengar som inte finns medan vi i Socialdemokraterna har valt att inte göra det. Det är skillnaden mellan att ta ansvar för kommunens ekonomi eller att inte göra det. Vi är rätt säkra på att skattebetalarna föredrar vår modell.

Jonas Davidsson (S)

Artikeltaggar

Debatt