Hoppa till huvudinnehållet

Keramik och måleri visas på Rosa Huset

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
 Cecilia Fransson och Ellinor Johansson visar konst i Rosa huset till och med söndag.
Cecilia Fransson och Ellinor Johansson visar konst i Rosa huset till och med söndag. Foto: Roland Svensson

Färg och form möts när keramikern Ellinor Johansson och målaren Cecilia Fransson ställer ut tillsammans i sommargalleriet på Rosa Huset.

Det är ingen sparsmakad utställning som möter besökaren när Cecilia Fransson och Ellinor Johansson visar konst i akvarell, akryl och keramik. Tvärtom visar de båda upp flera olika sidor av sitt konstnärskap och gedigna hantverk vid drejskivan.

– Jag visar mestadels olika bruksföremål men även några saker som gränsar till skulptur, säger Ellinor, som till vardags är lärare vid keramiklinjen på Mullsjö folkhögskola.

– Handgjord keramik har blivit en trend och man vill tillbaka till något som känns ursprungligt. Jag trivs bäst med drejning och det är något som blivit väldigt populärt bland många under coronan.

Flera av bruksföremålen inspireras också av pandemin - hemmaodling, spela spel och bakning har fått ge form åt vaser och skålar eller lockskålen Knuff. Glasyrerna skiftar i färg med naturmaterial som aska, lera och fältspat.

Ellinor Johansson gillar drejning, skålen Knuff är ett exempel.
Ellinor Johansson gillar drejning, skålen Knuff är ett exempel. Foto: Roland Svensson

Cecilia Fransson använder sig av akrylfärg eller akvarell i bilder som skiljer sig både till innehåll och teknik. De flesta akvarellerna, ibland med barnmotiv som lätt skulle platsa som illustrationer i en barnbok, har färger som harmoniserar med varandra. Men det finns även inslag i bilderna som kan uppfattas som hotfulla, troll, fantasifoster eller cirkusfigurer.

– Målningarna har ett lite mer djärvt tema som kallas brutiful, och det handlar om att livet är både brutalt och vackert på samma gång, säger Cecilia. I några bilder bejakar jag kvinnligheten och det händer att kvinnor som ser bilderna tycker det föreställer dem och hur de uppfattar sig.

– Det är väldigt roligt att skapa och jag är uppväxt med färg på fingrarna, min pappa hade reklamateljé så jag har växt upp i en kreativ miljö.

 Cecilia Fransson visar akvareller med girl power.
Cecilia Fransson visar akvareller med girl power. Foto: Roland Svensson
Keramik av Ellinor Johansson.
Keramik av Ellinor Johansson. Foto: Roland Svensson
Ett monster i håret, akvarell av Cecilia Fransson. (detalj)
Ett monster i håret, akvarell av Cecilia Fransson. (detalj) Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

KeramikKonstRosa husetSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.