Hoppa till huvudinnehållet

Rasar mot nya regeln: ”Idiotiskt”

Publicerad:
Reporter Jesper Ottoson
Jesper Ottoson
jesper.ottoson@sla.se
Elma Örtemark (höger) var högst bidragande i Skövdes vändning borta mot Eskilstuna Guif i svenska cupen.
Elma Örtemark (höger) var högst bidragande i Skövdes vändning borta mot Eskilstuna Guif i svenska cupen. Foto: SLA/MONTAGE

Skövde HF vände och vann i svenska cupens första gruppspelsmatch.

Men det krävdes en intensiv slutforcering mot allsvenska Eskilstuna Guif.

– Nu har vi väldigt bra chans att gå vidare, konstaterar SHF-tränaren Daniel Birkelund efter vinst 28–27.

Det var en något annorlunda start på matchen. För första gången på elitnivå inleddes en match med shoot-out – det vill säga frilägen från egen planhalva.

Då Eskilstuna Guif IF till vardags spelar i damallsvenskan – en division lägre än Skövde HF – tilldelas de möjligheten att springa in tre mål för att jämna ut förutsättningarna. Ett nytt koncept som man väljer att testa i svenska cupen.

– Jag tycker att det konceptet är helt idiotiskt om jag ska vara helt ärlig. Det gillar jag inte alls. Jag känner nästan att det är lite oseriöst i en seriös turnering, säger Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund om spelreglerna.

Eskilstuna Guif gjorde mål på samtliga sina tre försök och Skövde HF fick börja med underläge 0–3.

Ett underläge som man hade svårt att hämta i kapp.

"Satte prägel"

– Det satte absolut en prägel på första halvlek. Men det var dessa premisser vi spelade på och vi kände till dem på förhand så det är ingen ursäkt, fortsätter Daniel Birkelund.

Hemmalagets Jessica Rydberg forcerade in fyra mål i första halvlek och var den största anledningen till att Skövde HF gick in i pausvilan med underläge 16–10.

– Vi hade jätteproblem i första halvlek. Där är vi inte nöjda alls, det var långt ifrån vad vi förväntade av oss själva, säger SHF-tränaren.

– Det känns lite typiskt när man möter ett lag från en division lägre. Det blir lite antingen eller och i dag spelade vi alldeles för mycket på deras premisser inledningsvis, fortsätter han.

Vände underläge

Men Skövde HF, framförda av Elma Örtemark och Nikoline Lundgreen, skulle hämta i kapp underläget.

Med dryga kvarten kvar att spela tog man ledningen för första gången i matchen.

Och med en minut kvar på klockan gjorde Ida Eriksson avgörande 28–27.

– Först och främst är jag glad att vi klarar av att vinna och uppträder någorlunda sansade i slutet när vi kommer tillbaka och försvarar ledningen, säger Birkelund och fortsätter:

– Vi lyckades samla oss och hittade ett mer positivt och konstruktivt spel för oss som kollektiv, vilket var den stora nyckeln.

Härnäst väntar VästeråsIrsta på hemmaplan för Skövde HF i svenska cupen.

I den sista gruppspelsmatchen ställs Skövde HF mot Kristianstad HK på bortaplan.

Historisk nystart: ”Kommer ta det på största allvar”

Två lag i gruppen går vidare till åttondelsfinal.

– Nu har vi väldigt bra chans att gå vidare. Jag skulle bli oerhört besviken om vi inte spelade slutspel i svenska cupen efter dagens resultat, avslutar SHF-tränaren Daniel Birkelund.

Matchfakta

Svenska cupen

ESKILSTUNA GUIF IF–SKÖVDE HF

27–28 (16–10)

Mål: Skövde HF: Nikoline Lundgreen 9, Elma Örtemark 5, Nora Jakobsson van Stam 3, Britta Jakobsson van Stam 3, Julie Aspelund Berg 2, Natalie Wästefors 2, Ida Eriksson 2, Marielle Lideskär, Venera Sulijan.

Eskilstuna Guif IF: Josefin Johansson 8, Flavia Johansson 5, Jessica Rydberg 5, Moa Hjalmarsson 3, Emma Jarmteg 2, Maja Brokvist 2, Kinga Kozdra, Cajsa Sällström.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundHandbollSkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.