SMHI varnar för stora regnmängder

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Stora mängder regn väntas de närmaste dagarna i stora delar av Sverige.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Västra Götaland och stora delar av Mellansverige väntas få rejält med regn det närmaste dygnet. SMHI har gått ut med en varning för stora mängder regn i Västra Götaland, men även om det kan kännas så är det inte höst än enligt SMHI.
– Vi ska inte ge upp hoppet om sommaren riktigt än, säger meteorologen Therese Fougman.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i Västra Götaland, där över 35 millimeter regn väntas falla på sex timmar under tisdagen.

– Det har regnat under natten och kommer att fortsätta att regna under stora delar av dagen, där är det ganska intensivt fläckvis. På sina håll har det kommit 15–20 millimeter redan och det kan komma ytterligare en del i området, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI, under morgonen.

– Intensiteten kommer och går, förmodligen under hela dagen, men det fortsätter att regna i delar av Västra Götaland fram till i morgon bitti.

70–100 millimeter

Lite längre norrut väntas Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Uppsala och Västmanland få stora regnmängder från i eftermiddag och ett dygn framåt. På flera håll kan det komma 70 till 100 millimeter nederbörd på ett dygn.

– Regnområdet som nu ligger över Gävleborg och Uppland fortsätter att mata på långsamt norrut, samtidigt som det förstärks och bakas ihop med ett regnområde som ligger över mellersta Finland. Sedan kommer det att ligga ganska stilla, det rör sig väldigt långsamt, säger Therese Fougman.

När SMHI uppger att det finns risk för stora regnmängder innebär det att osäkerheten i väderutvecklingen är stor, men att det finns risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Dessutom finns risk för översvämmade vägar.

Skyfall i Skåne

Under natten har det även kommit mycket regn i södra Sverige, bland annat i Skåne.

– Då var det mer skyfallsliknande regn, som kom mer punktvis. Falsterbo fick över 50 millimeter samtidigt som Malmö fick fem millimeter på några få timmar under natten, så det var väldigt lokalt.

Hösten har inte anlänt förrän det har varit hösttemperatur i fem dygn i följd, enligt SMHI:s definition. Hösttemperatur innebär en dygnstemperatur på under 10 grader.

– Tittar vi tillbaka några år så brukar det kunna vara sommarvarmt en bit in i september också, så jag tänker att det här är ett litet bakslag så kommer vi tillbaka sen, hoppas jag, säger Therese Fougman.

Samtidigt varnar SMHI för risk för bränder i skog och mark i Norrbottens läns inland.

– Där är det ganska klart, så dit kommer inte regnet förrän kanske sent i kväll, så där är det torrt.

Kristin Groth/TT

Fakta: Vädervarningar

Fakta: Vädervarningar

Klass 1: Väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3: Mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Källa: SMHI