Ja, svensk skola är unik

Debatt
PUBLICERAD:
Friskolor ger föräldrar fler alternativ att välja på enligt Ulla Hamilton på Friskolornas riksförbund.
Foto: JESSICA GOW / TT

REPLIK: Det unika med den svenska skolpengen är att det ger människor alternativ och att alla kan välja skola oavsett plånbok. Robert Ciabatti (S) och Anita Andersson (S) (SLA, 10/8) kritiserar så kallade ”vinstdrivande” friskolor, men glömmer berätta att föräldrar vill välja och att de allra mest populära alternativet är just skolor som drivs av koncerner.

Det är därför de växer. Kritik riktas ofta mot så kallade koncernskolor, men utan skolor som drivs som aktiebolag hade föräldrar och elever haft mycket färre alternativ att välja på. Det är skolor med goda resultat och hög kvalitet. Varför lägga ner något som fungerar och är populärt? Lägg istället energin på de skolor som inte fungerar.

Det stämmer heller inte att friskolor skulle få lika mycket betalt som kommunala skolor men ha ett enklare uppdrag, vilket hävdas. Skolverkets statistik visar att skolpengen till friskolor är cirka elva procent lägre. Sanningen är att vi faktiskt inte vet på vilka grunder skolpengen idag beräknas av kommunerna.

En genomgång av revisionsbyrån Deloitte visar att det är i princip omöjligt att följa varför en elev får den peng den får. Samma elev kan få 40 procent skillnad i skolpeng i en kommun jämfört med en annan. Det finns också otaliga fall där friskolor missgynnats genom ojämna villkor på fastighetsmarknaden eller statsbidrag som gått till endast kommunala skolor.

Om det ska dras slutsatser om friskolor respektive kommunala skolor måste det göras utifrån en grundlig genomgång, inte med ensidigt kommunalt perspektiv. Friskolor betalar dessutom, till skillnad från kommunala skolor, skatt.

Ulla Hamilton

Friskolornas riksförbund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.