Hoppa till huvudinnehållet

Bestörtning efter beslut om flygplatsen: ”Det var snabba beslut kan man lugnt säga”

Publicerad:
Anders Blom blev mycket förvånad över beslutet.
Anders Blom blev mycket förvånad över beslutet. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter onsdagens besked om att flygplatsen ska läggas ned. Två verksamheter som direkt påverkas av nedläggningen är Skövde Motorklubb och Skövde Flygklubb som reagerar med förvåning och bestörtning på beskedet.

Det var under onsdagen som kommunledningen kallade till presskonferens för att tillkännage KSAU:s inriktningsbeslut om att lägga ner Skövde flygplats.

Skövde flygplats läggs ned
Skövde flygplats ska vara avvecklad inom ett år.
Skövde flygplats ska vara avvecklad inom ett år. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Flygplatsen har funnits länge, sedan 1989, och beslutet påverkar många aktörer.

Flygplatsen blir industrimark - ”Vi talar om tusentals jobb”

Skövde Flygklubb

Anders Blom är ordförande i Skövde Flygklubb. Han berättar att de inte fått någon som helst förvarning innan beslutet men att det varit mycket spekulationer om vad mötet på flygplatsen skulle handla om. När de frågade kommunledningen vad mötet skulle handla om fick de till svar att det fick de veta inte veta i förväg.

– Det var snabba besked kan man lugnt säga. Man blir ganska förvånad när det blir såhär raka bud och snabba puckar, säger Anders när SLA ringer upp honom för en kommentar några timmar efter tillkännagivandet.

Om ett år ska de vara därifrån. Vart de ska ta vägen vet han inte. Eftersom de inte fått veta något innan har de inte hunnit planera hur eller vart de ska flytta det som finns i hus, verkstad med mera.

– Vi försvinner väl ur kommunen, det lär ju inte byggas något nytt flygfält. Man ska väl komma ihåg att det slutgiltiga beslutet är inte fattat än, men allt tyder ju på att det blir så, säger Anders.

Skövde Flygklubb har funnits i kommunen sedan de bildades 1936 och funnits på flygplatsen sedan den byggdes 1989.

Skövde Motorklubb

Även Skövde MK påverkas direkt av nedläggningen.
Även Skövde MK påverkas direkt av nedläggningen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Även Skövde Motorklubb drabbas av beslutet. I dagsläget kan de erbjuda folkrace, karting, radiostyrd bilsport, rally, miniGP och minimoto, israing och racing. Till detta har de bland annat en egen folkracebana, kartbana och RB-anläggning med både offroad- och onroadbanor.

Så sent som sommaren 2019 fick Skövde MK förlängt sitt avtal med kommunen om arrendering av mark vid flygplatsen. Det förlängdes med tio år, till 2034, eftersom KSAU då ansåg att deras verksamhet var så viktig.

Motorklubben får förlängt avtal

Bengt-Inge Åberg är ordförande i klubben och även för honom kom beslutet som en chock.

– Oj, var min första reaktion. Vi hade inte alls på känn att det kunde bli ett sådant beslut och just nu har vi ingen plan framåt, säger Bengt-Inge.

I övrigt vill han inte ge några kommentarer förrän klubben samlats för ett möte nästa vecka.

Artikeltaggar

FolkraceKsauRacingSamhälleSkövde FlygklubbSkövde flygplatsSkövde Flygplats ABSkövde motorklubb

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.