Pensionärer på stadsvandring i Skövde

Läsarnas
PUBLICERAD:
Skövde RPG-förening besökte bland annat Helensparken.
Skövde RPG-förening (Riksförbundet Pensionärsgemensskap) har gjort en stadsvandring i Skövde under sakkunnig ledning av Thomas Olausson, Skövde stadsmuseum. 15 årsrika Skövdebor fick lära sig både gammalt och nytt om staden.

Det är inte Skövde skyddshelgon S:t Helena som givit namn åt Helensstugan och Helensparken utan en kvinna som hette Charlotta Helen som tillsammans med sin make Sven Pettersson gav namn åt Helensstugan.

Att vi inte hade någon stor sjö i närheten låg oss i fatet när det gällde planering och uppbyggnad av vår stad, men nu kommer vårt skyddshelgon S:t Helena in i bilden. Hon stod högt i rang inom kyrkan och var inte bara skyddshelgon för Skövde utan för hela Skara stift och räknades även som en beskyddare för hela riket. Hon ville absolut begravas i Skövde kyrka efter sin död.

Kyrkplatsen är den samma som på 1100-talet trots att kyrkan har byggts om och förnyats. Nuvarande kyrka är i nygotisk stil och även rådhuset vid Hertig Johans torg är byggt i nygotisk stil. Vårt torg och vår paradgata, Hertig Johans torg och Hertig Johans gata, är uppkallade efter Gustav Wasas sonson, hertig Johan, son till Johan III.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.