Lilla Kvarnens trädgård heter den gårdsbutik som Matilda Lindhé och Hanna Mollstedt har startat upp. De erbjuder självplock av blommor, håller kurser i bukettbinderi och har försäljning av lokaltillverkade hantverk.
Idén föddes för drygt två år sedan när Matilda och Hanna gick Göteborgs universitets trädgårdsutbildning i Mariestad. De klurade på vad de skulle hitta på efteråt och beslutade sig för att göra något tillsammans. Under Kristi himmelsfärdshelgen i år slog de också upp dörrarna till gårdsbutiken som ligger strax norr om Stöpen, med infart från riksväg 26.
De har iordningställt en lokal i en av ladugårdarna på gården som Hanna bor på.
– Det tog ett tag att göra i ordning butiken. Lokalen användes som lagerutrymme förut. Det såg väldigt tråkigt ut, så det var mycket att fixa till, säger Hanna.
Ett stenkast bort hittar man kvarnen som de har döpt verksamheten efter. Det var länge sedan den var i bruk. I dag använder Hanna och Matilda den som lokal för att torka blommor i. Vid den intilliggande bäcken, vars vatten förr drev kvarnen, har de gjort i ordning en plats där besökare kan sätta sig med medhavd fikakorg. Träbänkar och bord finns att tillgå, samt hängmattor.
I odlingen växer allehanda färggranna blommor. Hanna och Matilda nämner bland annat riddarsporre, zinnior, vaxklocka, rosenskära och risp. Av dessa kan besökare plocka en egen bukett. De tar betalt genom att mäta omkretsen på stjälkarna.
– Det har varit jätteuppskattat. Man kan välja och vraka som man vill. Upplevelsen blir en helt annan, säger Matilda och tillägger att dahlior har fått ett stort uppsving i år, vilka också finns att plocka av.
Inne i butiken säljer de även en del trädgårdsredskap, samt hantverksprodukter tillverkade av Skaraborgskreatörer - till exempel keramik och smideskonst. De håller också kurser i bukettbinderi.
Men allt detta driver de vid sidan av sina ordinarie arbeten, än så länge i alla fall. De har därför endast öppet under helger.
– I nuläget är det mer som en hobbyverksamhet. Men vi vill, och hoppas, att det ska växa över tid. Det är jätteroligt, säger de.
– Responsen har varit stor. Även folk som inte vi känner har hittat hit. Det har varit väldigt blandat; barnfamiljer, grannar och pensionärsföreningar, men också långväga turister.
Fler kurser
Om de får drömma om framtiden vill de gärna starta upp med fikaförsäljning, samt utöka utbudet av lokaltillverkade hantverksprodukter.
Närmare i tiden handlar det om fler sorters kurser.
– Vi planerar att hålla kurser om kransbinderi i höst, och senare kanske några med jultema, säger Matilda.