Hoppa till huvudinnehållet

Vann efter nya draget: ”Gjort research”

Publicerad:
Daniel Birkelund och hans Skövde HF var väl förberett inför mötet med Västeråsirsta HK.
Daniel Birkelund och hans Skövde HF var väl förberett inför mötet med Västeråsirsta HK. Foto: Oscar Rickstrand

Efter första cupmatchen dömde Daniel Birkelund ut handikappsystemet.

När Skövde HF besegrade Västeråsirsta HK var han inte lika irriterad.

– Det är bara att gilla läget och nu hade vi gjort vår läxa. Vi hade scoutat deras straffskyttar, säger SHF-tränaren efter 33–20-segern.

I svenska cupen tillämpas ett system där lagen ifrån lägre divisioner får inleda matcherna med frilägen från egen planhalva (shoot-out) innan avkast.

I första gruppspelsmatchen gjorde Eskilstuna Guif – som spelar i allsvenskan – mål på alla sina skott och ledde med 3–0. Skövde HF fick sedan slita hårt för att ta i kapp det och kom till slut undan med blotta förskräckelsen. Seger med uddamålet efter ett sent avgörande.

– Jag tycker att det konceptet är helt idiotiskt om jag ska vara helt ärlig. Det gillar jag inte alls. Jag känner nästan att det är lite oseriöst i en seriös turnering, sade Daniel Birkelund till SLA.

Rasar mot nya regeln: ”Idiotiskt”

”Hade i alla fall gjort läxan”

I den andra gruppspelsmatchen på måndagskvällens upprepade sig historien.

Eftersom motståndaren Västeråsirsta HK spelar i division 1 fick gästerna maximala sex frilägen ifrån egen planhalva innan matchen inleddes.

Nu lyckades Västeråslaget endast sätta två av sex frilägen och ledde därmed "bara" med 2–0.

Birkelund och Skövde HF hade klart för sig var skyttarna skulle skjuta.

– Vi spelar med de regler som är och då måste vi pröva och göra jobbet. Det var ingen vetenskap men de spelade mot Kristianstad HK i lördags och vi har tittat på det. Det var nästan samma straffskyttar den här gången. Fem av sex var samma. Vi hade gjort en research på det, säger SHF-tränaren.

– Nu missade de några bollar så hur mycket cred vi ska ta själva vet jag inte men vi hade i alla fall gjort läxan, fortsätter han.

Beskedet om knäskadan

Får skjuta i nästa match

I nästa match får Skövdespelarna istället skjuta. SHF möter Kristianstad och då lagen spelar i SHE och innebär det att båda lagen får tre frilägen från egna planhalvan vardera innan avkast enligt regelverket.

– Nu måste vi fundera på hur och vilka som ska skjuta för oss på träningarna i veckan. Det är mycket att tänka på. Det är tufft att vara tränare, skrattar Birkelund.

Matchen mot Västeråsirsta vann Skövde HF enkelt efter att nästan direkt ha hämtat upp underläget och sedan sprungit ifrån.

– Vi fick en bra genomkörare. Vi vinner matchen med 15 mål om vi tar bort deras mål i shoot-out. Det borde det kanske vara men samtidigt görs det inte av sig självt.

På söndag blir det gruppfinal mot Kristianstad. Skövde HF måste vinna för att ta hem gruppsegern.

Båda lagen är redan kvalificerade för åttondelsfinal i svenska cupen och nu handlar det om vem som tar hem gruppen för att därmed få en mer gynnsam lottning.

Matchfakta

Svenska cupen

SKÖVDE HF–VÄSTERÅSIRSTA HK

33–20 (18–12)

Mål: Skövde HF: Nikoline Lundgreen 7, Britta Jakobsson van Stam 7, Elma Örtemark 5, Julie Aspelund Berg 3, Marielle Lideskär 2, Hannele Nilsson 2, Natalie Wästerfors 2, Annie Linder 1, Melina Pilav 1, Nora Jakobsson van Stam 1, Ida Eriksson 1, Venere Surjan 1.

Mål: Västeråsirsta HK: Jonna Olsson 7, Svea Lind 5, Vilma Hoveklint 3, Frida Vikblad 2, Alma Nyberg 1, Märta Grimerö 1, Ebba Malmqvist 1.

Utvisningar: Skövde HF: 1x2 Minuter. Västeråsirsta HK: 3x2 Minuter.

Domare: Johan Gedda och Joakim Lindbratt.

Publik: 125 personer.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundHandbollSkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.