Hoppa till huvudinnehållet

Villaägare tvingas riva nybyggd altan efter grannens anmälan

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Delar av den altan och det glasräcke som en fastighetsägare som nu måste rivas. Bygglovsnämnden bedömer att insynen till grannen från altanen är en betydande olägenhet för denne.
Delar av den altan och det glasräcke som en fastighetsägare som nu måste rivas. Bygglovsnämnden bedömer att insynen till grannen från altanen är en betydande olägenhet för denne. Foto: SKÖVDE KOMMUN

En villaägare i Skövde måste riva en altan efter klagomål från grannen. Om inte altanen tas bort hotas Skövdebon av 50 000 kronor i vite.

Bygglovsnämnden beslutade om detta i ett ett så kallat rättelseföreläggande vid sitt sammanträde under torsdagen.

Det handlar om en upphöjd altan med tillhörande räcke som måste tas bort inom tre månader. Den smala altanen ligger invid en pool och byggdes utan bygglov under 2020.

En granne anmälde bygget och efter en inspektion har kommunens tjänstemän gjort bedömningen att altanen lett till betydande olägenhet för grannfastigheten.

Ökad insyn

Det finns en tydlig nivåskillnad mellan de båda fastigheterna och den nya upphöjda altanen innebär att insynen till grannfastigheten har ökat. Altanen ligger precis intill fastighetsgränsen.

Fastighetsägaren menar att altanen byggts för att kompensera den skarpa lutningen mot grannens tomt. Där fanns tidigare en mur som hindrade fall i slänten, men den revs när poolen byggdes. Nu behövs altanen och glasräcket av säkerhetsskäl.

Bygglovsenheten bedömer att det gå att lösa risken för ett fall med ett räcke eller staket. Att ge bygglov för altanen i efterhand bedöms inte som möjligt.

Nej till nybygge

Bygglovsnämnden avslår även nybyggnad av ett enbostadshus utanför Skultorp. Sökande hade begärt ett förhandsbesked och får nu nej med hänvisning till att området omfattas av riksintresse för totalförsvaret.

Artikeltaggar

BygglovsnämndenSamhälleSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.