Hoppa till huvudinnehållet

Då startar vaccineringen på Västerhöjd

Publicerad:
För Västerhöjdselever som vill finns nu möjligheten att vaccinera sig i skolan, på onsdag och torsdag finns 500 doser och i nästa vecka 700. Foto: SLA/TT/Arkiv

Nu startar vaccineringen av elever på Västerhöjd. På onsdag och torsdag finns 500 doser disponibla och nästa vecka ytterligare 700. Sjuksköterskor från Skas sköter vaccineringen i skolans lokaler.

Pär Johnson (L), ordförande vid Skaraborgs sjukhus, gav på eget initiativ sjukhuset i uppdrag att undersöka möjligheterna att vaccinera gymnasieungdomar, allt för att undvika en ny smittvåg. Och så blir det, nu är allt planerat och klart för vaccinering på Västerhöjd.

– Det är sjukhuset som erbjuder vaccinationsmöjligheter och vi tillhandahåller lokaler på skolan, säger Christer Hammarberg, administrativ chef på Gymnasium Skövde.

– Sjuksköterskor från sjukhuset kommer hit till skolans A-hus, i fem bås kommer de att vaccinera de ungdomar som vill. I hörsal A, i samma byggnad, får ungdomarna sitta de obligatoriska 15 minuterna efter vaccinationen.

Alla informerade

På onsdag och torsdag finns 500 doser disponibla. I nästa vecka sker vaccinationen tisdag, onsdag och torsdag - då finns 700 doser.

– Vi har fått ut med information till alla elever, vårdnadshavare och personal. Vi har också länkat till blanketter gällande samtycke från vårdnadshavare - för elever under 18 år - och till hälsodeklaration.

Detta måste tas med vid vaccinationstillfället liksom legitimation. Dessa blanketter hjälper skolan till med att distribuera om eleverna inte har möjlighet till att göra utskrift.

– Vi har schemalagt vaccineringen så att den sker klassvis.

Dos två i höst

Dos två kommer att ges vecka 39 och 40. Men det är enbart elever som tagit sin första dos på skolan som också får dos två där.

Har man redan tagit sin första dos någon annanstans, måste man även ta den andra där. Och eleverna behöver inte oroa sig för att få ogiltig frånvaro.

– Har man bara med sig intyg från vaccinationen räknas det givetvis som giltig frånvaro.

Även andra gymnasier?

Vaccinationen på Västerhöjd kan ses som ett ”pilotprojekt” säger Christer Hammarberg.

– Vi ska se hur detta fungerar, kanske kan vi eventuellt fortsätta med Kavelbro, men diskussioner pågår även med friskolorna. Förhoppningen är givetvis att alla elever som går i gymnasiet i Skövde ska blir erbjudna vaccinering.

Sedan 11 augusti har personer födda 2005 och tidigare haft möjligheten att bli vaccinerade.

Artikeltaggar

CoronavirusetGymnasium SkövdeKavelbrogymnasietSkola och utbildningSkövdeVästerhöjdsgymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.