Hoppa till huvudinnehållet

Jönsson från Mariestad fixade första guldet: "Helt underbart"

Publicerad:
Svenske skytten Philip Jönsson ifrån Mariestads skyttegille tog guld i Paralympics.
Svenske skytten Philip Jönsson ifrån Mariestads skyttegille tog guld i Paralympics. Foto: Charlotte Ferneman

Philip Jönsson ifrån Mariestad ordnade Sveriges första medalj i Paralympics i Tokyo. Den 27-årige svensken tog guld i luftgevär, 10 meter stående.

– Det visar omvärlden att även personer med stora funktionshinder kan prestera på den yttersta världseliten, säger Jönsson.

I den avgörande omgången ställdes han mot Francek Gorazd Tirsek från Slovenien i kampen om guldet. Väl där drog Jönsson det längsta strået.

Jönssons slutpoäng blev 252,8, vilket är nytt paralympiskt rekord. Tvåan Tirsek var bara 0,4 poäng bakom.

– Det går knappt att beskriva, helt underbart. Det var jätteskönt och kul och glädje och alltihop, säger Jönsson till TT.

Philip Jönsson 
tog guld i Tokyo.
Philip Jönsson tog guld i Tokyo. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det har varit en lång väg till det efterlängtade guldet för Philip Jönsson. Coronapandemin har gjort att 27-åringen, som har Duchennes muskeldystrofi, knappt har kunnat vara utanför hemmet fram till Paralympics.

– Det har varit en lång väg de senaste åren. Som tur är har jag kunnat träna hemma, men jag har inte kunnat vara i någon affär på 14 månader. Det har varit väldigt tufft på den biten, säger han.

Vad betyder den här medaljen för dig?

– Det betyder att all träning och all tid som man har lagt ner ger resultat. Det visar omvärlden att även personer med stora funktionshinder kan prestera på den yttersta världseliten.

Det här är Jönssons andra Paralympics. Mariestadsskytten tog sig till två finaler även i Rio de Janeiro 2016, och slutade som bäst åtta.

Philip Jönsson

Född: 28 mars 1994 (27 år).

Klubb: Mariestads skyttegille.

Tidigare resultat i Paralympics: Åtta i 10 meter stående luftgevär i Rio 2016, åtta i 10 meter liggande luftgevär i Rio 2016.

I övrigt: Har Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett.

Artikeltaggar

ParalympicsParasportPhilip Jönsson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.