Helena-fallet: Polisen söker vittnesuppgifter

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jenny Karlsson, vice chefsåklagare, leder förundersökningen kring mordet på Helena Andersson. Peter Thylén är en av utredarna i Kalla fall-gruppen.
Foto: Johan Eklöf
Polisens Kalla fall-grupp jobbar vidare intensivt med utredningen i Helena-fallet där det finns en huvudmisstänkt.
– Vi vet om att personen kört runt i en bil som stämmer med signalementet den där kvällen/natten, säger Peter Thylén, utredare i gruppen.

Det handlar om en liten ljus bil av halvkombi-modell som sågs i samband med Helena Anderssons försvinnande nära föräldrahemmet på Ekudden i juni 1992.

Den Mariestadsbo i 60-årsåldern som fortfarande är misstänkt för mordet, trots att han inte blev häktad, förnekar brott.

En husrannsakan genomfördes i den misstänktes bostad.
Foto: Charlotte Ferneman

Centralt

Enligt åklagaren Jenny Karlsson, som leder förundersökning av mordutredningen, är mannen skäligen misstänkt för mordet - trots motgången att mannen inte blev häktad av tingsrätten.

Den lilla vita bilen är central och kördes förmodligen av gärningsmannen vid cykelbanan där Helena förmodligen överfölls.

Den misstänkte mannen, numera märkt av ohälsa, hade tillgång till just en bil av den typen. Vittnesuppgifter från tidpunkten för mordet stämmer väl överens med den bil som polisen vet att den misstänkte åkte runt med på kvällen och mordnatten.

En adress vid Radbyn spärrades av i förra veckan för undersökning.
Foto: Charlotte Ferneman

Han har även försökt få kontakt med kvinnor från bilen.

– Vi vill inte vara mer exakt kring den här bilen. Om man vill ha bra vittnesuppgifter går det inte att gå ut med bilmärket, även om det finns vittnesuppgifter som är mer exakta, förklarar Peter Thylén.

Existerar den aktuella bilen fortfarande?

– Det vill jag inte kommentera.

Han ska ha försökt kontakta andra kvinnor

Vittnesuppgifter

Nu söker polisen vittnesuppgifter från åren kring Helenas försvinnande 14 juni 1992 efter en utekväll på Stadshotellet.

Det berättade Radio Skaraborg först av alla.

– Vi anser oss veta att den man som är misstänkt i ärendet ska ha försökt kontakta andra kvinnor vid tiden för Helenas försvinnande. Vi är intresserade av vittnesuppgifter om han tagit kontakt med tjejer/kvinnor både innan och efter försvinnandet.

– Det är intressant med vittnesuppgifter under åren, samt månaderna, innan och efter händelsen. Fler kvinnor har kanske blivit kontaktade.

Polisen mottar tips på följande mejladress: kalla-fall.region-vast@polisen.se

Helena-fallet Helena Andersson dragspelsvägen
Foto: Charlotte Ferneman

Digert jobb

Peter Thylén, som arbetar intensivt med utredningen tillsammans med Janne Karlsson, berättar att man får in tips kring fallet när media rapporterar.

– Det har kommit in ett antal tips och vi väntar på dna-svar på en del saker från NFC (Nationellt forensiskt centrum). När vi får svar på det är oklart.

– Den misstänktes dna-prov kommer givetvis att jämföras med dna-fynd på Helenas sandaler.

Han är en av de få i modern tid som tillsammans med Janne Karlsson läst igenom hela polisutredningen på 28 pärmar. Det innefattar både gamla och nya fakta kring polisutredningen under årens lopp.

Vi är övertygade om att vi har rätt person som misstänkt

Öppna ögon

– Jag har gått in i det här med nya ögon eftersom jag aldrig tidigare läst ett papper i ärendet. När jag och Janne gick igenom hela materialet och brainstormade blev det en bra mix. Vi är övertygade om att vi har rätt person som misstänkt.

– Den här personen har gått under radarn och betraktades som ointressant, samt något av en enstöring.

Hur fräsch var den misstänkte på den tiden?

– Han hade ju körkort och körde runt med bil.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.