Hoppa till huvudinnehållet

Ingen ny succé för Jönsson: ”Svårt att ladda om”

Publicerad:
Reporter Erik Wallskog
Erik Wallskog
erik.wallskog@mariestadstidningen.se
Philip Jönsson fick inte till det i onsdagens liggande skytte över tio meter på Paralympics i Tokyo utan slutade på plats 23.
Philip Jönsson fick inte till det i onsdagens liggande skytte över tio meter på Paralympics i Tokyo utan slutade på plats 23. Foto: Charlotte Ferneman

Philip Jönsson kunde inte följa upp måndagens guld i Paralympics med en ny succé.

Tidigt under onsdagsmorgonen, svensk tid, missade Ullervadsskytten helt i kvalet i tio meter liggande.

– Det lilla extra fanns inte att ta till när jag behövde det, säger Jönsson efter sin 23-plats i Tokyo.

Succé i måndags, men ett smärre bottennapp under onsdagen. Efter att båda ha tagit guld och slagit Paralympiskt rekord i luftgevärsskyttets tio meter stående (R4), nådde Philip Jönsson inte ens final i den motsvarande liggande disciplinen (R5).

Efter att onsdagsmorgonens kvalskjutning var färdig fick 27-åringen nöja sig med en 23-plats, ”hela” 3,4 poäng från den åttonde och sista finalplatsen.

– Det är extremt små marginaler och det gäller att ha 110 procent fokus på varje skott. Det fungerade några skott i dag, men sedan föll jag tillbaka i harvandet, säger Jönsson.

Gratulerad av Löfven

Nej, Jönsson fick inte alls till det i kvalet. 105,1 poäng i den första serien satte honom i en uppförsbacke direkt och när andra serien slutade i 104,4 hjälpte det inte att han höjde sig i serie tre och fyra.

– Jag kände redan efter 10-15 skott att jag skulle behöva kämpa för att få höga poäng och även om jag försökte tagga till orkade jag inte hålla uppe det.

En faktor till det mindre lyckade resultatet tror Jönsson har att göra med efterspelet efter måndagens framgång.

– Det var en stor uppståndelse och många som slet i mig. Det var svårt att försöka fokusera på en ny tävling, säger guldmedaljören som fick ett samtal från den avgående statsministern Stefan Löfven (S).

– Det var ett kort samtal, men han gratulerade till framgången. Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad på det sättet. Det var inget som jag hade förväntat mig.

Nu hoppas Jönsson få en aning lugnare uppladdning inför lördagens tredje och sista tävling för hans del: 50 meter liggande (R9).

– Det känns skönt att ha en ledig dag i morgon för att återhämta mig och sedan blir det träning på fredag. R9 är den gren som jag tycker är roligast och jag vill gärna ta mig till final. Jag är riktigt taggad, säger han.

Revanschsugen?

– Ja, absolut. Jag vill revanschera mig och avsluta mästerskapet på topp.

Onsdagens final i R5 vanns av serben Dragan Ristić följt av Vasyl Kovalchuk, Ukraina, och Franček Gorazd Tiršek, Slovenien.

Artikeltaggar

ParalympicsPhilip JönssonSkytte

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.