Hoppa till huvudinnehållet

Ändrade regler under lördagen

Publicerad:
Erfaren funktionär: Åke Karlsson.
Erfaren funktionär: Åke Karlsson. Foto: Åsa Lord

Vätternrundan har startat vilket innebär att det kommer vara extra mycket trafik och cyklister, samt förändrade trafikregler i Karlsborg med omnejd.

Deltagarna i Vätternrundan startar i grupper om 40-50 stycken från Motala med början vid halv åtta fredag kväll och den sista gruppen utgår från Motala vid sjutiden lördag morgon.

– Från halv ett natten till lördag bemannas det i Mölltorp med funktionärer, lagom till de första cyklisterna passerar, och sedan fortsätter de komma ända fram till ungefär halv åttatiden lördag kväll då vi räknar med att de sista ska komma, så det är ett jättestort jobb, förklarar Åke Karlsson från orienteringsklubben SOK Träff, som tillhandahåller de funktionärer som behövs för att sköta vägvisningen.

Cyklisterna passerar alltså genom Mölltorp, där stopplikten vid väg 195 ut mot riksväg 49 är borttagen och ersatt med väjningsplikt.

Inne i Karlsborg är Kärleksstigen enkelriktad under dagen, vilket innebär att man enbart får köra i riktning från Storgatan mot Strandvägen och fästningen, inte omvänt.

Strandvägen är enkelriktad mellan Kungsgatan och Kärleksstigen.

Ska man åka ut från parkeringen vid Coop får man inte åka direkt ut på Strandvägen. Istället kör man via Brogatan, det vill säga förbi Pingstkyrkan och ut på Strandvägen.

Vid Rödesunds torg ut mot riksväg 49 är stopplikten borttagen och utbytt mot väjningsplikt.

Funktionärer från SOK Träff

– 2019 var det närmare 20 000 deltagare i Vätternrundan och folk kommer från hela världen för att vara med. I år är det cirka 9000 stycken, men det är ändå många och det påverkar naturligtvis trafiken under lördagen, berättar Åke Karlsson.

Klubben har 36 funktionärer som jobbar i skift på inte mer än ett par timmar åt gången eftersom man hela tiden måste stå upp och inte minst vara alert. Då det är övervägande barn i föreningen är det framför allt föräldrar som ställer upp.

– Det är vi väldigt tacksamma över, säger Åke Karlsson, som själv har varit funktionär i ungefär 30 år.

SOK Träff har varit funktionärer under Vätternrundan sedan den startade 1966, då man cyklade åt andra hållet eftersom det var vänstertrafik och man vill att loppet hela tiden ska ha innersväng.

Artikeltaggar

CyklingKarlsborgVätternrundan

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.