Hoppa till huvudinnehållet

Bandytaket fördyras – för andra gången

Publicerad:
Förseningar av limträbågarna som håller taket över bandybanan har lett till ökade kostnader i byggprojektet.
Förseningar av limträbågarna som håller taket över bandybanan har lett till ökade kostnader i byggprojektet. Foto: Anneli Malm

Det pågående bygget av ett tak över bandybanan fördyras en andra gång. Taket riskerar att bli mellan fem och tio miljoner kronor dyrare än budget. Även en ny förskola i Stöpen blir kraftigt dyrare än beräknat.

Första takstolen på plats

Skövde kommuns spektakulära takbygge på Billingen hade ursprungligen en budget på 61 miljoner kronor.

Redan i mars stod det klart att det inte skulle räcka. Servicenämnden beviljade då ytterligare 4,8 miljoner kronor till bygget. Kostnader för sprängning, fundament och bergsförankring hade blivit högre än i den första kalkylen som kommunen och entreprenören Peab tagit fram.

Bandytaket blir för stort - får bygglov ändå

Nya fördyringar

Nu tillkommer en andra fördyring. Förseningar av limträbalkar har lett till ökade arbetskostnader och det har tillkommit en stödmur.

– Det är ytterligare fördyringar på gång på grund av svårigheter att montera taket, bekräftar servicenämndens ordförande Torbjörn Bergman (M).

Torbjörn Bergman (M) är ordförande i servicenämnden.
Torbjörn Bergman (M) är ordförande i servicenämnden. Foto: Per Engelbrektsson

Han vill inte säga någon siffra, men det kommer troligen handla om ytterligare miljoner.

– Vi kommer att ta upp saken på nämndens oktobermöte. Bygget ska gå snabbt (för att stå klart till vintersäsongen) och är unikt i sitt slag på en knepig plats. När man gör den här typen av projekt finns stora osäkerheter och en risk för att det blir dyrare än vad man tänkt, säger Bergman.

Krav på vackert tak drev upp prislapp till 61 miljoner

Kommunens projektledare Peter Sundell bekräftar att det har varit leveransförseningar, men vill inte ge någon siffra för kostnaderna förrän den är helt sammanställd. Enligt honom håller dock tidsplanen och bygget väntas stå klart i tid till bandysäsongen.

Dyrare förskola

Även kommunens bygge av förskolan Björkebacken i Stöpen blir dyrare än väntat. Stenmarks Bygg Skaraborg AB vann upphandlingen med ett anbud om 67,4 miljoner kronor. Enligt Peter Sundell var kommunens prognos 58 miljoner kronor.

– Det är framförallt materialpriserna som stuckit iväg kraftigt. Vi ser stigande priser på stål, trä och limträ, säger Sundell.

Varken han eller Torbjörn Bergman ser någon möjlighet att inte bygga förskolan.

– Det är inte läge att bromsa och vänta med kommunal kärnverksamhet. Vi bedömer inte att det blir billigare om ett år, men vi behöver se över vår budget. För ett år sedan pratade vi om att tidigarelägga projekt, men nu handlar det snarare om att avvakta och se över vilka klossar vi tar tag i, säger Bergman.

Enligt Peter Sundell har kommunen inga ytterligare projekt ute för upphandling utan man kommer avvakta utvecklingen av materialpriserna.

Taket över bandybanan på Billingen ska vara klart till november månad.
Taket över bandybanan på Billingen ska vara klart till november månad. Foto: Anneli Malm

Artikeltaggar

BillingenBillingens fritidsområdePolitikSamhälleSkövdeSkövde Bandy

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.