Hoppa till huvudinnehållet

Motorkrönika: Nu vrider vi ur det sista (och det bästa!)

Publicerad:

Det känns som att vi är inne på upploppet. Med den här motorsäsongen alltså. Finalen. Vi har så mycket gott precis framför oss, och även en hel del fint precis bakom oss.

Båda endurons och motocrossens SM är på vippen att avgöras. Endurons Six days är precis avslutat och snart faller grinden för motocrossens lag-VM.

Det finns mycket gott för oss nördar att grotta ner oss i. Nästan för mycket för att dygnets få timmar ska räcka till för något annat än just enduro och motocross just nu!

För två och en halv vecka sedan var jag med när de svenska landslagen lastade och rullade iväg mot Italien och Six days. Endurons lag-VM.

Lastat och klart för lag-VM – landslagen på väg till Italien

Många mil och timmar senare landade de svenska juniorerna på tredje plats. Seniorerna på fjärde. Och damerna på femte.

En riktigt häftig tävling måste jag säga (eller måste jag gissa åtminstone). Jag har själv aldrig fått uppleva lagmästerskapet på plats, men tillåt mig att drömma om ett Six days i Skaraborg frampå. För nog skulle FMCK Skövde kunna rodda det med bravur (inte minst efter sommarens fina VM)!

Motocrossens lag-VM städas av betydligt snabbare. Tre förare per nation och några snabba heat på Mantova i Italien om knappt tre veckor, till skillnad från endurons sex heldagar. Men det har sin storhet det också. I år dessutom med en Tibroförare i laget genom Anton Gole. (Nåväl – han har ju kört flera lag-VM tidigare, men gör det nu första gången som TMK-förare – och visst är det något att verkligen glädjas över som motorintresserad sportjournalist på en lokaltidning i Skaraborg!)

Och på tal om Anton Gole: vilken party pooper! Eller festsabotör för den som hellre föredrar svenska.

På lördag är det nämligen dags för motocrossens SM-final. I Vimmerby ska de svenska mästarna koras. Men i MX1 är det redan klart.

På Ripabanan utanför Kristianstad tog han de poäng som behövdes i söndags och när han korsade mållinjen dränktes han i skumpa. Party pooper i den bemärkelsen att han förstörde spänningen inför avslutningen – men förstås hur kungligt (och välförtjänt!) som helst.

Redan i december i fjol när det stod klart att Anton Gole bytte klubb till Tibro MK konstaterade jag att ”kul, då blir det ett lokalt SM-guld i motocross i höst”. Nu är vi där. Höst (check). Och ett lokalt SM-guld (check!).

Även enduro-SM är på gång att avgöras. På söndag körs den näst sista deltävlingen i Uppsala och sedan avslutas kalaset Enköping – dagen innan motocrossens lag-VM.

Ni hör ju. Det är final. Final för motorsäsongen. Vi är omgivna av allt det bästa. Mästerskap avgörs, medaljer fördelas, bubbelflaskor poppas och glädjen sprutar. Synd bara att underbart är kort – men innan vi vet ordet av så står vi väl där igen, i någon depå tidig vår 2022 och varvar upp för en ny start.

Men innan dess ska vi njuta ordentligt av det här upploppet!

Artikeltaggar

MotorkrönikaMotorsport

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.