Att stå i händelsernas centrum är ingenting nytt för Leonard ”Partydvärgen” Krasniqi. I lördags hade kortdokumentären om hans partyliv premiär på filmfestivalen Live at Heart i Örebro.
– Jag är nog på väg att lägga hatten på hyllan, säger Leo.
Leonard Krasniqi är 28-åringen från Mariestad som skapat sig ett namn i event- och underhållningsbranschen som Partydvärgen. Under flera års tid har han rest land och rike runt för att besöka nattklubbar, privata fester och kryssningsfartyg och sprida energi på dansgolvet.
Men alla har inte varit positivt inställda till Leos yrkesval. Han har fått kritik från olika håll. Titeln Partydvärg rör upp känslor, och en del har ifrågasatt moralen bakom hans alias.
Entertainer
För Leo själv har inställningen till arbetet dock varit tydlig: Han brinner för att underhålla, sprida glädje och vill utnyttja det faktum att han inte ser ut som alla andra.
– Bakgrunden till filmen är egentligen den kritik som jag har fått ta emot. Det hela startade när jag hade ett gig i Borås, 2017 tror jag det var. Det blev massa skriverier och kaos. Några månader senare satt jag i morgonstudion i SVT med en representant från kortväxtföreningen, berättar Leo och fortsätter:
– En kompis från Skövde, Mija, hade följt snacket och frågade om vi skulle göra en dokumentär med utgångspunkt från mitt perspektiv, och jag tyckte att det lät som en bra idé.
Hobbyn blev Hugos levebröd: ”Har kommit naturligt”Efter flera års arbete har inspelningarna nu resulterat i en åtta minuter lång kortdokumentär. I lördags premiärvisades ”Partydvärgen” på filmfestivalen Live at Heart i Örebro, där filmteamet också har chans att vinna förstapris i den internationella filmtävlingen.
– Vi är ett av tre bidrag som tävlar i kategorin dokumentär, säger Leo som hoppas knyta nya kontakter vid det efterföljande minglet i Örebro på lördag.
– Next year: Hollywood! säger han och skrattar.
Youtube-kontakter
Nåväl, självförtroendet är det inget fel på. Men faktum är att Leo sakta men säkert har börjat lägga (show)hatten på hyllan.
– Men jag kommer nog alltid att ha en fot kvar i underhållningsbranschen, konstaterar han.
I dagarna har han hämtat nycklarna till sin första egna lägenhet i Mariestad, och med en anställning på Metsä Tissue i bakfickan fungerar jobbet som partydvärg numera som ett extraknäck.
– Nu är det bara kärleken som fattas egentligen, men den biten får komma när den kommer. Nattklubbslivet är roligt, men det sliter på en. Man är ju inte 18 längre. I framtiden hoppas jag få jobba mer med youtubers och musikvideos.
Tidigare i veckan hörde Carl Deman från Youtube-trion JLC, som Leo tidigare jobbat med, av sig till honom.
– Han undrade om jag ville vara med på en grej, men veckans schema har varit fullspikat, så jag fick tyvärr tacka nej.
Vad vill du åstadkomma med kortdokumentären?
– Jag hoppas att folk ska förstå min synvinkel. Jag försöker vara positiv och ha fullt fokus framåt.
– Att ”vanliga människor” som inte är kortväxta försöker styra mig går jag inte med på. Utnyttja den du är för att komma till toppen, så tänker jag. Man kan använda sin funktionsnedsättning för att bli någonting stort.
Tror du att du hade haft samma möjligheter om du inte varit kortväxt?
– Nej, det är det som gör mig exotisk och unik. Jag har inte tänkt på hur det skulle vara annars, men om jag kunde spola tillbaka tiden hade jag valt det här livet igen.
”Väcka reflektion”
Bakom skapandet av kortdokumentären står regissören Mija Sölving och filmskaparen Hugo Andersson, med flera. Kultur Ungdom har bidragit med ekonomiskt stöd.
– Det ska bli jätteskoj, jag ser fram emot visningen på lördag. De som tittar kommer att få göra ett nedslag i Leos liv, säger Mija och fortsätter:
– Jag vill att dokumentären ska väcka reflektion och visa ett annorlunda perspektiv, från Leos håll, för de som har en förutbestämd syn på hans yrke.
Hon berättar att det under processens gång varit en balansgång mellan att ge Leo en röst och samtidigt hålla dokumentären objektiv.
Vad tror du om era vinstchanser på lördag?
– Det är svårt att säga, det är tuff konkurrens men jag hoppas så klart att vi vinner även om det inte är mitt huvudfokus. Att berätta Leos historia är det viktigaste.