Hoppa till huvudinnehållet

Förkylda gymnasieelever – men ett fåtal covid-fall

Publicerad:
Många gymnasieelever är sjuka, men framför allt handlar det om vanliga förkylningar. Endast ett fåtal covid-fall har konstaterats. Foto: TT/Arkiv

Många gymnasieelever är sjuka, i dagarna har det varit en sjukfrånvaro på cirka 20 procent. Men bara ett fåtal fall handlar om covid. ”Det är mest vanliga förkylningar” säger gymnasiechefen Bengt Stenhammar och ser fram emot att ”allt snart blir som vanligt” – allt enligt regeringens öppningsbesked.

Under pandemin har det av förklarliga skäl blivit ett större fokus på sjukfrånvaro. Så det är inte konstigt att många elever reagerar över att det i vissa klasser på Kavelbro och Västerhöjd är ett stort antal som är hemma och är sjuka.

På torsdagen var det över 20 procent av eleverna som sjukanmält sig, på fredagen 18 procent.

”Vanliga siffror”

– Men faktum är att det alltid är så här några veckor efter skolstarten, när alla träffas igen efter sommarlovet sprids ofta vanliga förkylningar lätt. Jag har tittat på statistik några år tillbaka i tiden och siffrorna var ungefär de samma som i år, säger Bengt Stenhammar, Gymnasium Skövde.

– Efter regeringens besked om en öppning av samhället den 29 september blir det mesta precis som vanligt även inom Gymnasium Skövde igen, säger gymnasiechefen Bengt Stenhammar.
– Efter regeringens besked om en öppning av samhället den 29 september blir det mesta precis som vanligt även inom Gymnasium Skövde igen, säger gymnasiechefen Bengt Stenhammar. Foto: Roland Svensson

– Vi har endast ett par, tre fall av konstaterad covid, smittspårning pågår i en klass, säger Bengt Stenhammar.

Personalen tryggare

Även en del personal har smittat av förkylningar och inom vissa program har frånvaron varit relativt hög.

– Jag har också fått till mig att personalgruppen nu är mycket tryggare efter att de själva vaccinerats mot covid och att även många elever har gjort det.

Riktlinjer gäller

För att förhindra covid-smitta i gymnasieskolorna fortsätter man att följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer - alla ombeds att hålla avstånd till varandra, tvätta händerna ofta och vara hemma vid minsta symptom.

– Vi har också längre mattider i skolmatsalarna för att minska trängseln.

Snart ”all in”

Men kan skolledningen slopa alla dessa regler - enligt Bengt Stenhammar är det ”all in” som gäller från och med den 29 september.

– Jag tänker att om regeringen meddelar att landet från och med då går in i fas 4 av öppningen av samhället, då gäller det givetvis även i skolan. Då kommer det mesta bli som vanligt igen, vi kommer att ha öppet hus och gymnasiemässa och eleverna får röra sig fritt och trängas om de vill.

Många sjuka i grundskolan

Även i grundskolan är det hög sjukfrånvaro, på fredagen var 18 procent av eleverna hemma. Men även här handlar det framför allt om förkylningar, enligt grundskolechefen Karin Hallhagen-Bagby.

– Det är som det brukar vara i samband med skolstarten och veckorna därefter. På högstadiet har vi inga konstaterade covid-fall, jag har varit i kontakt med alla högstadieskolorna på fredagsmorgonen. Jag har heller inte fått rapporter från övriga skolor om något covid-fall, vilket jag skulle fått om det fanns något.

Artikeltaggar

CoronavirusetGymnasium SkövdeKavelbrogymnasietSkola och utbildningVästerhöjdsgymnasiet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.