Skogsstyrelsen: ”Verkar inte vara extrema utsläppsnivåer”

Publicerad:
Hillevi Eriksson anser att den metanavgång som sker från Hornborgasjön inte verkar ge starka skäl till att ändra dess utformning. Foto: Tobias Larsson Franzén

Utsläppen av metangas från Hornborgasjön verkar inte vara onormalt höga. Det säger Hillevi Eriksson på Skogsstyrelsen som också tycker att sjöns mångfaldsnytta bör komma i första hand.

Hillevi Eriksson jobbar som klimat- och bioenergispecialist på Skogsstyrelsen och var den som fick till sig skrivelsen med förslag om att höja vattennivån i Hornborgasjön.

Hornborgasjön läcker ut växthusgaser: ”I starkt behov av mer vatten”

Hon säger att Skogsstyrelsen inte har kompetens att bedöma vilka åtgärder som är lämpliga för just Hornborgasjön – den finns främst hos länsstyrelsen. Hon har dock tittat närmare på utsläppsgraden.

– Vi har gjort en litteraturgenomgång över hur utsläppen kan se ut för olika torvmarker, och jämförelsevis verkar inte utsläppsnivån i Hornborgasjön vara extremt hög, säger Hillevi Eriksson.

– Min personliga åsikt är att den metanavgång som sker i Hornborgasjön inte verkar ge starka skäl till att ändra dess utformning. I det här fallet kan dessutom mångfaldsnyttan bedömas väga tyngre och det är då den som man ska försöka att optimera.

Förre platschefen kritisk: ”En vattenhöjning vore förödande”

Generellt sett så är det koldioxidutsläppen som är viktigare ur ett klimatperspektiv, säger hon.

– En viss mängd metanavgång från en våtmark kan ses som något naturligt. På de allra flesta torvmarker spelar det i det långa loppet större roll med hur vi påverkar kollagren, eftersom metanet har en kortare uppehållstid i atmosfären än koldioxid.

Artikeltaggar

HornborgasjönMiljöSkogsstyrelsen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare