Årets liberala gärning till föreningen Ätbart

Publicerad:
Ulla-Britt Hagström överlämnade diplom och blomma till Mickaël Gayet och Amar Rekic. Foto: Tobias Larsson Franzén

Den ideella föreningen Ätbart har prisats för arbetet med att minska matsvinn från livsmedelsbutiker. Under tisdagen tilldelades de utmärkelsen Årets liberala gärning.

Årets liberala gärning är en utmärkelse som Liberalerna i Skövde delar ut årligen. För att tilldelas priset måste man uppfylla ett flertal kriterier. Till exempel att man värnar om alla människors lika värde, uppmuntrar personer att ta aktivt ansvar för egen och andras utveckling, samt i sin verksamhet gjort en viktig liberal gärning för samhällets utveckling.

– Jag tror faktiskt att alla punkter stämmer in på er, sa Ulla-Britt Hagström till Amar Rekic och Mickaël Gayet från föreningen Ätbart som fanns på plats för att ta emot utmärkelsen och berätta om sin verksamhet under tisdagskvällens utdelningsceremoni i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.

Minskar svinnet

Föreningen tar vara på fullt ätbar mat från livsmedelsbutiker och restauranger, som annars skulle ha slängts, och ser till så att den kan delas ut till människor som har det sämre ställt ekonomiskt.

”På detta sätt gör Ätbart en socioekonomisk insats. Denna insats i samhället är också på kort och lång sikt en miljöinsats. En viktig del i Ätbarts verksamhet är också att sprida kunskap”, löd den del av motiveringen.

– Det är en jättestor ära att vara här och ta emot det här priset, sa Mickaël, som tillsammans med Amar, är de två som jobbar på heltid ideellt med verksamheten.

I sex kommuner

De berättade att de i dagsläget är verksamma i sex kommuner, att de samarbetar med flera butikskedjor och restauranger, samt välgörenhetsorganisationer som sköter själva matutdelningen.

– Utan våra samarbetspartners skulle det inte vara möjligt, betonade Mickaël.

Utmärkelsen bestod av ett diplom och 2 000 kronor.

Artikeltaggar

LiberalernaMänskligtSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare