SMHI varnar för kraftigt regn och starka vindar

Väder
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Från onsdag kväll och fram till dagen på torsdagen kan det komma upp till 50 millimeter regn sydväst om Vänern.
Foto: Johan Nilsson/TT
Fram med paraplyet och regnkläderna. SMHI har utfärdat en klass 1-varning om ihållande regn som på kort tid kan ge uppemot 50 millimeter regn.

Varningen berör de västra delarna av Götaland och börjar gälla från onsdag kväll till lunchtid på torsdagen. Sydväst om Vänern kan det under en tolvtimmarsperiod falla mellan 35 och 50 millimeter regn.

Enligt SMHI finns det en betydande risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Bakgrunden till vädervarningen är att ett lågtryck rör sig in från sydväst över södra Sverige. Lågtrycket rör sig senare österut de kommande dagarna. Över delar av nordvästra Götaland väntas regnet vara ihållande och kraftigt, enligt SMHI.

I samband med lågtrycket ökar vinden. Därför har också en klass 1-varning för kulingvindar på Vänern har utfärdats. Natten mot torsdagen kan det blåsa omkring 15 meter/sekund, vilket kan innebära fara för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.