Insändare: Stor etablering behöver närhet till flygplats

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten påpekar det faktum att en stor etablering sannolikt är i behov av en flygplats.
Foto: Amelie Länsberg Rylander
Angående nedläggningen av Skövde flygplats. Läser en artikel i Motormagasinet nummer 28 (8 september 2021) att Norrköping och Finspång i samverkan är en kandidat för att få Northvolt att etablera sig i området. Northvolt förbereder enligt artikeln en stor etablering av en ny fabrik för litiumbatterier i Sverige.

Förutom ett markområde på minst 75 hektar ställer Northvolt krav på bland annat elkraft, logistik och tillgång till vatten. Företaget trycker också på att det är viktigt med närhet till flygplats, bra skolor och bostäder, allt enligt artikeln i Motormagasinet.

Om nu Skövde kommun vill lägga ner flygplatsen till förmån för stora etableringar, hur rimmar detta ihop? Att vara förberedd och ge plats till stora etableringar är det som ledningen i Skövde kommun säger ska vara anledningen till att lägga ner flygplatsen, motsäger ju de stora etableringarnas önskade krav på närhet till flygplats, som i Northvolts fall.

Jag tror ledningen i Skövde kommun inte tänkt igenom vad det innebär. Om flygplatsen läggs ner, kommer det inte bli några stora etableringar, möjligen kan små företag nappa, typ Kalles Lack & Plåt, som klarar sin verksamhet med fyra anställda och 2000 kvadratmeter och dessa etableringar vill troligen inte placera sig där ute.

Men detta ger ju ingen som helst anledning att lägga ner. Det känns som att Skövde kommuns ledning försöker köra kommunen i botten. Varför? Var skulle de tusentals arbetstillfällen komma ifrån? Är det inte dags att redovisa den verkliga anledningen till att lägga ned flygplatsen?

Det måste finnas en eller flera logiska anledningar, annars är det väldigt illa ställt med kommunen. Ett sådant här stort beslut borde inte kastas fram med sådan skyndsamhet att ingen hinner reagera, borde bli en folkomröstning eller en valfråga. Det känns som det är något lurt som pågår, och ingen verkar våga ha en avvikande uppfattning. Kan det vara att debatten ska blåsa över snabbt och glömmas bort då det snart är val?

Lasse

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.