PRO Skövde på höstbesök i Tidaholm

Läsarnas
PUBLICERAD:
Foto: Picasa
PRO Skövde har gjort sin första utflykt i höst med Västtrafik. Den 15 september åkte 14 PRO:are med Västtrafik till Tidaholm.

Vi började med besök på Tidaholms onsdagsmarknad på Gamla torget. En omfattande och välbesökt marknad långt bättre än vad vi är vana vid från i Skövde. Därefter tid för fika/lunch på Nohrberg bageri alternativt Jives.

Tidaholm blev stad år 1910 och många byggnader och historiska platser har än idag stor betydelse. Vi startade stadsvandringen vid Gamla torget och sedan Vulcanön, där Vulcans tändsticksfabrik låg en gång i tiden, och följde sedan ån Tidan via bibliotekshuset och Von Essens plats till Turbinhusön. Sedan gick vi över en bro och tillbaka på andra sidan Tidan förbi Klappebryggan och Agnetorps gamla kyrkplats. Slutligen till Tidaholms kyrka, som vi fick besöka, Tingshuset, Gamla torget och Birger Anderssons plats innan vi var tillbaka på Vulcanön.

Vi besökte därefter Idrottshistoriska museet som drivs av Tidaholms Idrottshistoriska Förening. De har samlat in utrustning, kläder, priser och andra föremål som tillhört kända idrottsprofiler med Tidaholmsanknytning. Museet förvaltar dessa samlingar och det mesta visas även upp för besökare. Flera idrottare från Tidaholm har deltagit i OS, t ex friidrottaren Erik Backman och skytten Gustaf Andersson. Utöver Backman tillhör fotbollsdomaren Erik Fredriksson och gymnasten och domaren Lisbeth Göthberg Tidaholms mest kända idrottsprofiler. Ordföranden i Tidaholms idrottshistoriska Förening Roland Samuelsson var sakkunnig guide och berättade med inlevelse om museet och de mest kända idrottarna. En prima överraskning var när domaren Erik Fredriksson kom och berättade om sitt liv som domare.

Samtliga resenärer uttryckte stor tacksamhet till museibesöket, resan och det finna höstvädret.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.