Bandytaket är inne på slutspurten

Publicerad:
Taket över bandybanan är snart klart. Sten Henrikson, Peabs projektchef, tar en titt på hur arbetet med gummiduken och solcellerna går. De stora lådorna innehåller solceller som ska försörja badet, Billingecentret och bandybanans belysning med el. Foto: Anna Warner

– Det här taket är som ett isberg, det mesta ser vi inte, säger Sten Henrikson, projektchef hos Peab, när han ingående förklarar hur den enorma, och Sverigeunika, konstruktionen är förankrad i marken.

Nu har den sista bågen, och nästan all plåt, kommit på plats.

Bygget av bandybanans tak går i princip enligt tidsplanen, och man räknar med att allt ska vara klart den 1 november då Skövde bandy vill dra igång sin säsong med isläggning.

Bandytaket fördyras – för andra gången

Leveransförseningar har dragit ut på arbetet i två veckor, och nu ska det helst vara fint väder i drygt en månad.

Sten Henrikson, projektchef på Peab, och Peter Sundell, kommunens projektledare för Billingesatsningen, ser helst att det inte regnar alls under den kommande månaden. Vid regn blir taket för halt för att arbeta på.
Sten Henrikson, projektchef på Peab, och Peter Sundell, kommunens projektledare för Billingesatsningen, ser helst att det inte regnar alls under den kommande månaden. Vid regn blir taket för halt för att arbeta på. Foto: Anna Warner

– Det får inte regna. Vi kan inte gå på takduken när det regnar för den blir så hal. Om det regnar mycket så kan vi få problem, och det ska helst inte blåsa mycket heller, säger Sten Henrikson, projektchef hos Peab.

Även om det naturligtvis finns fallskydd så tar man inte risken att gå på taket när det regnar.

Solceller ska monteras

När SLA besökte byggarbetsplatsen på onsdagen sken solen och arbetet pågick som vanligt. Den sista bågen monterades på tisdagskvällen, och på onsdagskvällen var det dags för taklagsfest på restaurang Berget i Billingecentret.

Arbetet med taket startade 7 januari och byggtiden är cirka tio månader. Som högst är taket 21 meter, varje balk väger 28 ton och man räknar med en hållbarhet på 50 år.
Arbetet med taket startade 7 januari och byggtiden är cirka tio månader. Som högst är taket 21 meter, varje balk väger 28 ton och man räknar med en hållbarhet på 50 år. Foto: Anna Warner

Den sista takplåten ska nu läggas på, och en stor del av taket har redan fått isolering och det yttersta skiktet som är en gummiduk. På den södra delen av taket ska solceller monteras. De ska försörja badet, Billingecentret och bandybanans belysning med el.

Stor utmaning

Taket över bandybanan är en unik konstruktion i landet. Både Sten Henrikson och Peter Sundell, kommunens projektledare för Billingesatsningen, beskriver konstruktionen ingående.

Lyft med hög precision över isbanan på Billingen

– Den stora utmaningen är precisionen. Det måste bli rätt på millimetern, säger Sten Henrikson.

En stor utmaning har varit precisionen. Varje betongfundament och varje skruvhål måste vara exakt för att passa de vinkelformade stålpelarna. Vid den här långsidan kan man spänna upp en vindduk vid behov. Peter Sundell, Sten Henrikson och bygghunden Morris slår en lov och inspekterar arbetet.
En stor utmaning har varit precisionen. Varje betongfundament och varje skruvhål måste vara exakt för att passa de vinkelformade stålpelarna. Vid den här långsidan kan man spänna upp en vindduk vid behov. Peter Sundell, Sten Henrikson och bygghunden Morris slår en lov och inspekterar arbetet. Foto: Anna Warner

De pekar på sprintar som håller samman limträbalkarna och även de fästen där stålpelarna på den västra sidan är monterade.

– Det stora arbetet är under marken, säger Peter Sundell.

Första takstolen på platsDomstol prövar inte upphandling av bandytak

Betongfundamenten är minst sagt rejäla och på den västra sidan, där taket är förankrat i berget, går de kraftiga järnstagen 25 meter ner.

Lovar att det håller

Sten Henrikson liknar taket vid en flygplansvinge där ett undertryck skapar lyftkraften.

– Här kan också ett undertryck inträffa och det har varit komplicerat för konstruktören eftersom det här inte har gjorts tidigare. Men jag lovar att konstruktören har gjort rätt!

Taket över bandybanan är en stor satsning av Skövde kommun och tanken är att arenan ska ha flera användningsområden. ”Man kan ha den till allt möjligt, konserter eller mässor, när det inte ligger is”, säger Sten Henrikson, Peabs projektchef.
Taket över bandybanan är en stor satsning av Skövde kommun och tanken är att arenan ska ha flera användningsområden. ”Man kan ha den till allt möjligt, konserter eller mässor, när det inte ligger is”, säger Sten Henrikson, Peabs projektchef. Foto: Anna Warner

Det enorma taket lockar besökare och Peter Sundell berättar att många som rör sig uppe på berget stannar till för att titta. Men det finns också andra som är nyfikna.

– Bandyförbundet har hört av sig och vill komma och titta, säger Sten Henrikson.

– I en hall måste man ha avfuktare, och det drar energi. Med ett tak blir det en mer naturlig miljö, och bandy ska ju spelas utomhus, säger Peter Sundell.

Bandyklubbens stuga flyttas - ett lyft för verksamheten
I väntan på nästa bandymatch. Peter Sundell, Sten Henrikson och Morris testar läktaren som rymmer cirka 600 personer. Det finns även platser för rörelsehindrade.
I väntan på nästa bandymatch. Peter Sundell, Sten Henrikson och Morris testar läktaren som rymmer cirka 600 personer. Det finns även platser för rörelsehindrade. Foto: Anna Warner
Kristian Korva och Robin Claesson har fin utsikt på jobbet när de förbereder för monteringen av solcellerna. Totalt jobbar 15-20 personer med takbygget.
Kristian Korva och Robin Claesson har fin utsikt på jobbet när de förbereder för monteringen av solcellerna. Totalt jobbar 15-20 personer med takbygget. Foto: Anna Warner
Sten Henrikson och Peter Sundell vid kanten av det färdiga taket där gummiduken har kommit på plats. På limträbalkarna monteras ett plåttak med totalt 72 000 skruvar. På det ligger ett lager isolering och sist gummiduken.
Sten Henrikson och Peter Sundell vid kanten av det färdiga taket där gummiduken har kommit på plats. På limträbalkarna monteras ett plåttak med totalt 72 000 skruvar. På det ligger ett lager isolering och sist gummiduken. Foto: Anna Warner
Den sista limträbalken monterades i tisdags kväll.
Den sista limträbalken monterades i tisdags kväll. Foto: Anna Warner

Artikeltaggar

Billingens fritidsområdeBostad och byggenSkövdeSkövde Bandy

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare