Utbildning för kombattanter

Läsarnas
PUBLICERAD:
På uppdrag har Försvarsutbildarna Skaraborg genomfört utbildning för kombattanter i Försvarsmakten. Med kombattanter avses i detta sammanhang anställd personal som inte har en daglig militär befattning, men som förväntas bära militär uniform under höjd beredskap.

Kombattantskapet har folkrättslig betydelse bl. a. avseende krigsfångestatus. Förståelse för de olika rollerna inom ramen för försvarsmaktsanställningen har under utbildningen klargjorts.

I övrigt har kursen gett deltagarna kunskap om totalförsvaret, Försvarsmaktens värdegrund, folkrätt och det egna förbandets uppgift och funktion i krigsorganisationen. Moment som enskilt uppträdande, sjukvård och skyddstjänst ingår också.

Kursen syftar vidare till att ge deltagaren sådan utbildning att denne kan på avsedd befattning i egen krigsorganisation. Den utbildning som Försvarsutbildarna gneomförs kompletteras genom respektive förbands försorg vad gäller vapenhantering och vissa stridsmoment. Efter genomgången utbildning kan deltagaren placeras på obeväpnad befattning och efter särskild kompletterande utbildning tilldelas lättare beväpning.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.