Stavgång med träningssugna seniorer

Läsarnas
PUBLICERAD:
Varje måndag klockan halv elva är det dags för SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger”. Det är många träningssugna seniorer, som genom stavgången vill förbättra sin kondition och bevara sin hälsa. Två grupper bildas, de som vill gå långt och fort och de som vill gå lite kortare och långsammare.

Denna förmiddag gick stavgången från Billingehovsparkeringen via Karstorp runt Linoljedammen till Aspö och tillbaka.

Den första sträckan genom Karstorps blåsippsbackar kändes som att gå i en exotisk regnskog när solens strålar hade svårt att tränga genom det täta lövverket. Vi följde den flera hundra år gamla hålvägen utmed bäcken. Men vart har allt vatten i bäcken tagit vägen? Har någon dämt uppströms? Nej, verkligheten är nog den att det är torrt i marken, på sina ställen var bäckfåran helt torr.

Vid Linoljedammen träffade vi på den meterhöga invasiva växten jättebalsamin, som växer i stora bestånd och konkurrerar ut inhemska växter på platsen. Blomman är vacker men den ska ändå bort från vårt ekosystem - den får inte importers, odlas eller sättas ut i naturen. Bredvid växer också dess släkting, blekbalsaminen, som är ett besvärligt ogräs. Vi rundade Linoljedammen, som numera döpts om till Kvarnsjön. Stavgångarna var eniga om att behålla det historiskt riktiga namnet eftersom det talar om att på platsen låg en stampkvarn där man krossade linfrön och utvann den viktiga linoljan. Bättre att informera om varför platsen heter så istället för att ändra historien.

När den andra gruppen kom till Aspö gård satt redan de snabba stavgångarna där i solen och njöt av sitt naturfika.

Det blev ännu en härlig stavgång med Inger. Den avslutades som vanligt med stretching av de uppvärmda musklerna, en mycket viktig del för att behålla eller öka sin rörlighet.

Naturfika med SPF Seniorerna Skövdes ”stavgång med Inger” i solen vid Aspö gård.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.