Hoppa till huvudinnehållet

Majoriteten vill överklaga friskoleetablering – kallar till extramöte

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Enligt Rolf Eriksson (S) är majoriteten eniga om att överklaga. Anna-Karin Johansson (C) och Ann Ohlsson(L).
Enligt Rolf Eriksson (S) är majoriteten eniga om att överklaga. Anna-Karin Johansson (C) och Ann Ohlsson(L). Foto: jesper sydhagen/Arkiv

Kommunstyrelsen i Tibro kommer att samlas för ett extramöte på måndag. Man kommer att ta beslut ifall man ska överklaga Skolinspektions godkännande åt Raoul Wallenbergskolan.

Läs också

Den styrande majoriteten med S, C och L vill inte se en etablering av en grundfriskola i Tibro.

Därför har de kallat in till ett extrainsatt möte med kommunstyrelsen där man ska besluta ifall man ska överklaga Skolinspektionens besked om att låta Raoul Wallenbergskolan etablera sig med en f-9-skola. Mötet kommer att hållas på måndag eftermiddag.

– Det är vi i majoriteten som är initiativtagare till förslaget att överklaga, bekräftar kommunstyrelsens ordförande Rolf Eriksson (S).

Är ni eniga?

– Ja, kort efter beskedet från Skolinspektionen hade vi ett majoritetsmöte där vi var överens.

”För litet elevunderlag”

Skolinspektionen bedömde i sitt beslut att en friskoleetablering inte skulle innebära sådana påtagliga negativa följder för den kommunala skolorganisationen att ansökan skulle avslås.

– Men det tycker vi. Det skulle påverka vår robusta och långsiktiga skolstruktur, och göra det oerhört svårt att planera framåt. Elevunderlaget är för litet för två högstadieskolor, säger Rolf.

I överklagan, som det ska beslutas om, skriver man: ”Ett halverat elevunderlag får stora ekonomiska konsekvenser för kommunen och försvårar möjligheterna att upprätthålla behörighetskraven på personal i samtliga ämnen och därigenom riskerar kvaliteten på undervisningen att försämras”.

Artikeltaggar

FriskolorPolitikRaoul WallenbergskolanRolf ErikssonSkolinspektionenTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.