Lyrestadsmordet: Åtalade förnekar brott

Publicerad:
En kvinna i 35-årsåldern hittades mördad i villa i Lyrestad. Två personer, en man och kvinna, är misstänkta för brottet och har nu åtalats i tingsrätten. Foto: Charlotte Ferneman

Natten mot den 21 februari hände något fruktansvärt i lilla Lyrestad. Polisen larmades till en villa där en död kvinna påträffades.

Nu har en man och kvinna, som båda förnekar brott, åtalats i tingsrätten misstänkta för mord.

Polisen möttes av en hemsk syn när de kom till mordplatsen. En kvinna i 35-årsåldern hade bragts om livet med en kniv och yxa.

Larmet kom vid tretiden på natten.

Mordplatsen, en bostad i Lyrestad, har varit avspärrat under alla månader.

Mordmisstänkt hotade poliser

Under måndagen kom åtalet i Skaraborgs tingsrätt.

En man och kvinna, gifta med varandra och som brottats med drogproblem, åtalades under måndagen för mordet på en kvinna som de var bekanta med. Båda har en historik av psykiska problem.

De är båda i 30-årsåldern och kända av polisen sedan tidigare.

Den större yxan anträffades i det misstänkta parets sovrum vid brottsplatsundersökningen.
Den större yxan anträffades i det misstänkta parets sovrum vid brottsplatsundersökningen. Foto: Polisen

I åtalet står att läsa:

”XX och YY har natten mot den 21 februari 2021 berövat AA livet. De har flera gånger utdelat dels hugg eller stick med kniv och dels flera hugg med yxa som träffat AA över båda underarmarna och på halsen och i huvudet.”

Mannen utpekas som den drivande individen - och kvinnan har i andra hand åtalats för medhjälp till mord.

Kvinnan ska ha varit närvarande när mannen våldförde sig mot offret, men ska även ha använt kniv själv. Hon ska också ha dragit runt en halsduk hårt kring offrets hals, tvättat kniven som mannen ska ha använt, och lagt den på offret för att det skulle se ut som ett självmord.

Beslagtagen kniv.
Beslagtagen kniv. Foto: Polisen

I soffan

Hon ska också ha hämtat och överlämnat den yxa som mannen använt. Offret ska ha befunnit sig i en soffa när våldet pågick.

– Kvinnan har dock förnekat detta och menar att hon bara varit där när allt hände och att mannen var gärningsperson. Kvinnans historia är lite märklig. Hon menar att han tvingar henne att delta, säger åklagaren Lars Johansson som kan komma att yrka på livstidsstraff.

Åklagaren kommenterar våldet.

– Det har varit mycket kraftigt våld mot en försvarslös person. Jag anser att den tekniska bevisningen mot mannen är mycket stark, och att han använt sig av både kniv och yxa.

Villan, där mordet inträffade, har varit avspärrad sedan februari månad. Avspärrningen kommer nu att släppas sedan det väckts åtal.
Villan, där mordet inträffade, har varit avspärrad sedan februari månad. Avspärrningen kommer nu att släppas sedan det väckts åtal. Foto: Charlotte Ferneman

Lång tid

Duon har suttit häktad misstänkta för mordet i sju månader. Häktningstiden har under våren, sommaren och hösten förlängts flera gånger.

Straffen för mord är lägst tio års fängelse och högst 18 års fängelse, eller livstid. 1 oktober 2020 avtjänade 152 intagna livstidsstraff i Sverige.

Straffskalan för mord är mellan tio och 18 års fängelse, eller livstid

Åklagaren Lars Johansson vid Skövde åklagarkammare har lett förundersökningen som dragit ut på tiden.

– Det har förekommit alkohol och droger i samband med händelsen. Kvinnan ska i alla fall bedömas såsom medgärningsman till mord, bekräftar åklagaren.

Anledningen till händelsen kan vara att de inblandade varit osams om narkotikatabletter, men det ska även ha funnits inslag av svartsjuka.

Hur lång tid har händelseförloppet varit?

– Jag tror det handlar om ungefär en halvtimme. De rör sig fram och tillbaka vid mordplatsen, säger Lars Johansson.

En yxa kan ha använts vid misstänkta mordet

Utredarna har fått vänta på utlåtande av Nationellt forensiskt center och Rättsmedicinalverket som lämnat svar på en rad undersökningar, samt obduktion. Det handlar exempelvis om dna, fingeravtryck och undersökningar av blodspår.

Polisutredningen har varit omfattande kring händelsen.
Polisutredningen har varit omfattande kring händelsen. Foto: Charlotte Ferneman

Konkurrens

Det är många ärenden i Sverige som konkurrerar med mordutredningen i Skaraborg.

– Klart att NFC haft fullt upp med sina arbetsuppgifter. Vi har hela tiden varit inriktade på att göra en så noggrann utredning som möjligt för att få fram sanningen, detta med tanke på både de misstänkta och anhöriga, säger Daniel Lundgren, tf chef för grova brott i Skaraborg.

Utredningen har skett via polisens "mordbibeln" PUG (polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott).

I denna ”bibel” för utredare av grova brott finns anvisningar om hur man lämpligen organiserar de stora utredningsteam som ofta blir aktuella, och hur man hanterar de omfattande informationsmängder dessa team producerar.

– Det har varit en normal procedur för oss, konstaterar Daniel Lundgren.

– Eftersom de skyller på varandra var det nödvändigt att analysera alla spår som fanns och de var omfattande, därför har det dragit ut på tiden, säger åklagare Lars Johansson.

Hotfull

Den misstänkte mannen var i januari huvudperson i ett ärende rörande grovt olaga hot samt grovt hot mot tjänsteman. Han ska hotat flera personer, bland annat två poliser, med en vapenattrapp, en så kallad soft air gun.

Det hände i Lidköping under december månad förra året. Mannen har varken erkänt eller förnekat brott.

Mord

2019 dömdes en då 49-årig man i Skaraborg för ett mord i Moholm. Han fick 18 års fängelse efter ha misshandlat offret samt skjutit honom till döds.

Fyra dagar senare hittades kroppen dumpad vid en gödselbrunn.

Förhandlingen kring åtalet om Lyrestadsmordet är planerad till fyra dagar i tingsrätten. Rättegången startar förmodligen den 7 oktober.

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusLyrestadMordSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare