Seniorer fick veta mer om grynkorv

Publicerad:
Medlemsmöte med Väringbygdens seniorer.

Väringbygdens seniorer har haft medlemsmöte i Värings församlingshem. De uppmärksammade Grynkorvens dag en månad för tidigt.

Grynkorvens dag infaller alltid den tredje torsdagen i oktober, men anledningen till att man uppmärksammade dagen nu var att Gillis Hellberg hade möjlighet att komma till mötet. Medlemmarna åt grynkorv med tillbehör och fick sedan lyssna på Gillis som kåserade om Mat i allmänhet och grynkorv i synnerhet.

Grynkorvens vänner är en ideell förening med 850 medlemmar vars främsta uppgift är att vårda, bevara och utveckla grynkorvstraditionen. De utser varje år Årets Grynkorv och Erikssons chark i Nossebro har utsetts ett flertal gånger, vilket inte är så konstigt då de står för nära hälften av världsproduktionen.

Det finns 14 olika charkuterier som tillverkar grynkorv i Sverige, 12 av dem ligger i Skaraborg. De har en grynkorvsakademi där bland andra Leif Mannerström ingår. De delar årligen ut ett stipendium på 20 000–25 000 kronor som skall gå till den eller de som på ett eller annat sätt arbetar för att bevara och förstärka bra matkultur med inriktning på rejäl husmanskost.

Artikeltaggar

FamiljLäsarnas

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare