SPF Seniorerna Skövde på naturvandring

Läsarnas
PUBLICERAD:
En grupp av SPF Seniorerna Skövdes naturvandrare vid Stora Branthall, Vristulven.
Det var en grå, fuktmättad och vindstilla höstdag, när nästan fyrtio seniorer deltog i SPF Seniorerna Skövdes två naturvandringsgrupper med Ingvar Fredriksson.

Dagens naturvandring gick i Vristulvens naturreservat, med början i det speciella området som kallas Lindbergska ytan, ett område som en idog jägmästare fick skogsägaren att spara från avverkning när det var dags för detta på 1930-talet. Skogen fick växa fritt utan avverkning och idag kan vi hänföras av de enorma, raka, höga och grova tallstammarna, med 150 - 200 årsringar under fiskfjällsbarken.

Träden är mycket högre än de i en vanlig produktionsskog. Mellan tallarna växer stora granar, många har angripits av granbarkborren och dött. Skogen ska vara opåverkad av människan, så döda träd får stå kvar och när de faller omkull får de ligga kvar och brytas ner av svampar, bakterier, insekter och andra nedbrytare. Marken är täckt av ett tjockt lager mjuk mossa och bilden av en John Bauerskog med prinsessan Tuvstarr dyker upp i hjärnan. Kanske var det hon som visade sig för seniorerna i skepnad av en sent blommande späd blekrosa Linnaea borealis, linnea?

Ingvar berättade om skogens ekologiska kretslopp, dess betydelse för klimatet som kolbindare och som livsrum för massor av arter. Och just en urskog hyser arter som har lång livscykel. Men det är många som vill använda skogens träd, som byggmaterial, papper, biobränsle, mm. Konflikter finns mellan olika intressen och hur skogen ska användas. En viktig del för naturvandrarna är friluftslivet och allemansrätten, att fritt kunna ströva i skogen.

Från skogen ner till sjökanten förändrades delvis naturen. Vid sjökanten växte C-vitaminrika tranbär, som några passade på att plocka. Framme vid Stora Branthall, förstod vi att namnet syftar på de branta hällarna i sjökanten. Här kunde vi skåda ut över det blygrå vattnet med samma färg som himlen och små skogsklädda öar. Vristulven är en skogssjö med flera häckande fåglar, såsom fiskgjuse och storlom. Det var här vi intog vårt välsmakande naturfika innan vi vände åter. Ingvar fick ett varmt tack för ännu en intressant guidning i ett för många okänt område.

Nästa naturvandring blir vid Borgundaberget den 27 oktober.

En grupp av SPF Seniorerna Skövdes naturvandrare vid Stora Branthall, Vristulven.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.