Örn ihjälkörd av tåg – lämnades in till polisen

Publicerad:
Den döda örnen lämnades in till polisen under fredagen och det mesta tyder att olyckan inträffat samma dag. Foto: Polisen

Polisen fick under fredagen in en död örn som blivit påkörd av ett tåg i Finnerödja.

– Det är tråkigt att en sådan ståtlig fågel råkat ut för detta tragiska öde, säger Henrik Karlsson, stationsbefäl vid Mariestadspolisen.

Henrik Karlsson vid Mariestadspolisen var överraskad av rovfågelns stora klor.
Henrik Karlsson vid Mariestadspolisen var överraskad av rovfågelns stora klor. Foto: Polisen

Örnen kommer nu läggas i frysen vid polishuset och sedan skickas vidare till Naturhistoriska riksmuseet, där de kommer att undersöka rovfågeln enligt sedvanliga rutiner.

Henrik Karlsson var överraskad av rovfågelns storlek.

– Jag jämförde mina fingrar med örnens klor som var imponerande stora. Kroppen kanske var 50 centimeter lång, men den hade blivit rejält tilltygad efter påkörningen av tåget.

Lämnas in

Fyndet lämnades in till polisen under fredagen och det mesta tyder att olyckan inträffat samma dag.

Förmodligen hade örnen ätit något påkört vid banvallen och själv blivit överraskade av tåget som kom susande.

– När vi fick den inlämnad av en person från Finnerödja var en fortfarande mjuk i kroppen och blodet rann från den här i entrén. Personen som hade åkt ner med den från Finnerödja visste heller inte om det handlade om en havsörn eller kungsörn.

– Jag har faktiskt heller ingen en aning, säger Henrik Karlsson.

Kontrollerade

MT skickade bilderna vidare till en expert i Mariestads fågelklubb.

– Fågeln är ju så kraschad så det är svårt att kunna se ordentligt. Jag tror ändå att det är en yngre havsörn, säger fågelkännaren som vill vara anonym.

– Det är ju så att havsörn ser vi ju häromkring hela året medan kungsörn endast gästar oss några månader per år. De flesta kungsörnarna ser man här mellan november – februari men givetvis kan du se arten ungefär mellan oktober och april. Kungsörnarna häckar ju norrut i Sverige medan havsörnar har vi ju nu häckande även till exempel runt Vänern.

Största rovfågeln

Havsörnen är vår största rovfågel, med en vingbredd upp mot 2,5 meter. Hos havsörnen är hanen oftast tydligt mindre än honan och vikten hos örnen varierar mellan fyra oh sju kilo, medan kroppslängden är från 80 centimeter upp till en meter.

Unga havsörnar har svart näbb, mörkt huvud och till största del mörk stjärt. Hos äldre örnar, fyra till fem år och uppåt, är näbben gul, huvudet ljust och stjärten är mestadels vit.

Miljögifterna är inte örnarna största fiende i Sverige. Nej, i dag är den vanligaste dödsorsaken för havsörn kollision med tåg och kraftledningar.

Ett annat hot mot havsörnen är exploateringen av mark, vilket leder till minskande antal häckningsområden. Även bristen på tillräckligt gamla och kraftiga träd är ett växande hot, eftersom yngre träd är svagare och inte kan bära det tunga boet, som rasar ner.

Artikeltaggar

Djur och naturFinnerödjaHavsörnNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare