Stavgång i idyllisk brittsommartid

Läsarnas
PUBLICERAD:
Den sköna brittsommaren dröjde sig kvar och bjöd SPF Seniorerna Skövdes Stavgång med Inger på soliga förutsättningar när det var dags för stavgång runt två av Skövdes mindre sjöar, Havstenasjön och Käpplundasjön.

De gula asparna och röda lönnarna speglar sig i sjöns yta och från de nedfallna löven stiger kryddiga dofter som för tankarna till kanel och äppelkaka. Olika löv har olika dofter. Det är nu bara ett fåtal fåglar kvar i sjöarna, som på våren och sommaren är fulla av gästande familjer av skrattmåsar och sothöns, vilka föder upp sina ungar i skydd av den täta höga vassen. Det blev för stavgångarna ett kort uppehåll för att betrakta utsikten över Havstenasjön och hur, i bakgrunden, den färgskiftande trädklädda bergssidan bredde ut sig ända upp till St. Lukas kyrka.

Bakom oss ligger Käpplundaskolan och lite längre fram Uddagårdens förskola, båda namn som väckte minnen hos några av stavgångarna, vilka bodde i Skövde på 1970-talet. Käpplunda herrgård revs för att ge plats åt biltrafik på Vadsboleden, trots Skövdebornas protester. Uddagården, en bondgård och även en handelsträdgård, vackert belägen vid sjön fick ge plats åt modern bebyggelse.

Båda stavgångsgrupperna strålade samman vid idrottsplatsen mellan sjöarna, där det numera finns ett nybyggt fint vindskydd med grillplats – precis som seniorerna önskar för sitt naturfika med tillhörande livliga samtal.

Återvägen till startpunkten på Billingehovsparkeringen gick längs den charmiga Lillängsvägen i Dälderna, där de gamla fina trähusen är väl bevarade och fint skötta. Husen har kvar sina namn som t.ex. Frideborg, ett namn som väl speglar känslan av ro som man fick i området. Här och var fanns korgar med äpplen utställda för att förbipasserande skulle få njuta av höstens frukter. Kort sagt en idyll i brittsommartid.

Nästa stavgång med Inger är den 18 oktober.

SPF Seniorerna Skövdes ”stavgång med Inger” i brittsommartid.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.