Nya beskedet: Fullvaccinerade behöver inte testa sig

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Från 1 november gäller nya riktlinjer för fullvaccinerade. Denna grupp kommer då inte längre behöva testa sig vid symptom, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, deltar på dagens myndighetsgemensamma pressträff om läget när det gäller covid-19.
Foto: Lars Schröder/TT

Som vanligt ska alla stanna hemma vid symptom på ny luftvägsinfektion. För att återgå till skola, förskola aktiviteter och arbete krävs att man ska vara feberfri det senaste dygnet.

– Man ska känna sig frisk och återställd, även om vissa luftvägssymtom kan kvarstå. För de alla flesta innebär det att man ska vara hemma i minst några dagar upp till en vecka, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff.

Ovaccinerade ska fortsatt testa sig, och för att återgå i arbete krävs ett negativt provsvar.

– Den här gruppen rekommenderar vi fortsätt testning för.

Fyra dödsfall

Fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men antalet smittfall som rapporteras varje vecka sjunker i alla världsdelar och kontinenter.

– Undantaget är Europa där vi har en ganska stabil situation, säger Karin Tegmark Wisell.

Läget i Sverige betecknas också som stabilt.

– Vi har haft ungefär en förekomst av ungefär 81 fall per 100 000 invånare under den senaste 14-dagars perioden, säger Karin Tegmark Wisell.

I åldersgrupperna från 40 år och uppåt har runt 80 procent fått två vaccindoser.

– Tittar vi i grupperna under 40 ser det betydligt sämre ut. Där behöver absolut vaccinationstäckningen öka.

209 på sjukhus

Vad gäller vården ligger nu 209 patienter med covid-19 på sjukhus, varav 22 på intensivvårdsavdelning.

– Det är en nedgång från förra veckan, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

Inom intensivvården utgör covidpatienterna cirka 6 procent av samtliga patienter.

”Hoppfullt”

På äldreboenden har antalet smittade gått ned den senaste veckan.

– Det är 53 personer vi noterade i den senaste statistiken, ungefär hälften mot vad det var veckan innan, säger Iréne Nilsson Carlsson.

25 personer har rapporterats avlidna på särskilda boenden under vecka 37. Men statistiken kommer att kompletteras.

– Det kommer bli en mer negativ bild när vi får all data på plats. Det är viktigt att bryta den trenden, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Kommunerna och regionerna jobbar nu hårt för att få till en tredje spruta på äldreboendena.

Samtliga som är 80 år och äldre rekommenderas att få en tredje spruta, enligt Folkhälsomyndigheten. Även fler åldersgrupper kommer att bli aktuella för en påfyllnadsdos, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Det kommer att komma inom kort för ytterligare grupper i samhället. Men vi ser inte att det finns skäl att gå för snabbt fram med dem av flera anledningar. Det finns baksidor med att vaccinera sig också. Vi är angelägna att rekommendationerna kommer när det är dags.

Fakta: Fyra nya dödsfall

Fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 14 926 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 161 264 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

7 205 874 personer har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 84,4 procent av befolkningen (16 år och äldre).

Av dessa har 6 779 383 fått två doser, motsvarande 79,4 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.