Hoppa till huvudinnehållet

Kräver folkomröstning i heta Skövdefrågan – startar namninsamling

Publicerad:
Jörgen Eliasson och Nils Lagerblad hoppas på många underskrifter i den namninsamling som nu startats. ”Vi vill få till en folkomröstning om flygplatsens framtid”. Foto: Roland Svensson

Processen kring nedläggningen av Skövde flygplats har gått för fort anser Skövdebon Jörgen Eliasson: ”Från förslag till beslut tog det fem veckor, det är något som inte stämmer”. Han är en av dem som nu startar en namninsamling för att få till en folkomröstning i heta frågan.

Sedan förslaget från kommunstyrelsens arbetsutskott och därefter beslutet i kommunfullmäktige om en nedläggning av Skövde flygplats har frågan varit riktigt het. Och många reagerade just på den rekordartade hastigheten i processen.

– Från förslag till beslut den 27 september tog det fem veckor. Det har gått för fort, och det finns så mycket märkliga delar i det jag hört och läst att man nästan kan börja misstänka någon form av konspiration för att få flygplatsen nedlagd av andra skäl än de som sägs, anser Skövdebon Jörgen Eliasson.

SD vill rädda flygplatsen – väcker initiativärende

Stort engagemang

Han har med stort intresse och engagemang följt ärendet, från förslaget till beslut och debatten därefter, och väljer därför att agera.

– Det började med att jag var irriterad över hur det har gått till, jag skrev en del om det i sociala medier, fick kommentarer från personer som höll med, jag följde debatten på SLA:s insändarsidor, skrev själv insändare och blev kontaktad av folk. Det finns många obesvarade frågor om varför kommunen skyndar fram så fort.

Så ska flygplatsen avvecklas – stängning kan komma tidigare

”Helt ologiskt”

Nu tar han och andra personer - som han stött på i de ovanstående sammanhangen - initiativet till en namninsamling. De hoppas få ihop så många tusen underskrifter som krävs för att få till en folkomröstning i frågan.

Skövdeföretagare: ”Måste ta chansen – kommunens nedläggningsförslag helt rätt”

– Processen hänger inte ihop. Kommunen kommer med förslaget om nedläggning och är därefter ytterst ovillig att diskutera vad en nedläggning av flygplatsen får för konsekvenser, man vill heller inte diskutera alternativa lösningar gällande industrimark.

– Det är ju helt ologiskt att man måste bygga mitt flygplatsen. Kommunen har 244 hektar, flygplatsen är drygt 100 hektar och därför borde det finnas 140 hektar tillgängligt att bygga industri på.

Processen kring nedläggningen av flygplatsen har gått för fort anser några Skövdebor.
Processen kring nedläggningen av flygplatsen har gått för fort anser några Skövdebor. Foto: Roland Svensson

”Partipiskan hårdare”

Att initiativet till namninsamling kommer nu, när beslutet redan är fattat, förklarar Jörgen Eliasson med att han förmodligen var för naiv i frågan, att han inte insåg att politiker uppmanades att rösta enligt partilinjen, oavsett vad man själv ansåg.

"Begripligt förslag om flygplatsen – men finns en nationell risk”

– Jag visste att det fanns politiker som inte höll med och tänkte att det skulle bli en debatt i fullmäktige. Men det visade sig att partipiskan ven hårdare än jag hade räknat med.

”Odemokratisk process”

Jörgen Eliasson har själv ett stort flygintresse men det är inte framför allt därför han engagerar sig i flygplatsfrågan.

”Finns inga garantier - men förr eller senare får vi en etablering”

– För en glad amatör löser det sig ändå, nej , för mig handlar det om att det är många röster som inte är hörda i den här frågan. Processen känns odemokratisk. Vi vill helt enkelt att Skövdeborna ska få säga sitt om flygplatsens framtid.

Artikeltaggar

Samhälle

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.