Hoppa till huvudinnehållet

Skövdetränare i landslaget: ”Får pressa sig själv till max”

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Linus Jakobsson ifrån Skövde Dukes är tillbaka i blågult som tränare. I helgen genomförde juniorlandslaget ett träningsläger i Skövde.
Linus Jakobsson ifrån Skövde Dukes är tillbaka i blågult som tränare. I helgen genomförde juniorlandslaget ett träningsläger i Skövde. Foto: Linus Hellman

Det svenska juniorlandslaget i amerikansk fotboll genomförde ett träningsläger i Skövde.

I tränarstaben återfinns bland andra Linus Jakobsson ifrån Skövde Dukes.

– Jag har ansvar för försvaret för de defensiva linjespelarna, säger han.

Landslagslägret i Skövde var en del i förberedelserna inför Nordiska Mästerskapen som avgörs i Helsingör, Danmark senare den här veckan. Där väntar matcher mot Finland och Danmark.

– Vi har en stab på tio personer med en förbundskapten i Sebastian Brinkenfeldt. Jag är en av positionstränarna. Jag har ansvar för försvaret för de defensiva linjespelarna. På det här lägret har jag hand om åtta spelare. Sedan får vi se hur många som kommer med i den slutliga truppen till Nordiska Mästerskapen, säger Linus Jakobsson.

Det här är hans tredje blågula uppdrag. Tidigare har han haft roller kring det svenska damlandslaget och ungdomslandslaget.

Linus Jakobsson har tidigare haft roller kring andra landslag.
Linus Jakobsson har tidigare haft roller kring andra landslag. Foto: Linus Hellman

40-tal spelare på plats

Spelarna i juniorlandslaget är mellan 17 och 19 år.

– Det var ett 40-tal spelare på lägret. Vi har haft en del bekymmer med skador och avhopp. Vi kunde ha varit några fler men de som är här är hela, fräscha och redo att köra. Vi har fokuserat på teknik och spelsystem.

Landslagsverksamhet har legat nere under pandemin men är nu i gång igen.

– Vi har inte alls lika många spelare att utgå ifrån. Ungdomsverksamheten har tagit stryk under pandemin då det har tunnats ut. Det har varit tufft, säger Jakobsson och berättar att det långsiktiga målet för juniorlandslaget är EM nästa år.

Juniorlandslaget i amerikansk fotboll var på träningsläger i Skövde i helgen.
Juniorlandslaget i amerikansk fotboll var på träningsläger i Skövde i helgen. Foto: Linus Hellman

Flera läger i Skövde

Det är inte första gången som olika svenska landslag i amerikansk fotboll förlägger ett träningsläger i Skövde.

– Landslaget älskar att vara i Skövde. Det är bra anläggningar och allting runt omkring fungerar bra. Vi i Dukes jobbar också hårt för att få hit landslaget. Vi tycker det är roligt att de är här.

Jakobsson har också varit aktiv som tränare i Carlstad Crusaders på damsidan. Klubben har tagit fyra raka SM-guld varav Jakobsson har upplevt två. Hans sambo Emma Sandsjö från Skövde är spelare och har varit med vid alla fyra guld.

Linus Jakobsson och klubbkamraten Artur Karlsson (saknas på bild) ifrån Skövde Dukes finns med kring olika landslag som tränare.
Linus Jakobsson och klubbkamraten Artur Karlsson (saknas på bild) ifrån Skövde Dukes finns med kring olika landslag som tränare. Foto: Linus Hellman

"Varit riktigt kul"

– Det har varit riktigt kul. Det är roligt att coacha på den här nivån. Det är elit och man kan ställa höga krav på spelarna och förvänta sig bra respons tillbaka. Man får verkligen pressa sig själv och spelarna till max. Man måste prestera och det trivs jag med.

Skövde Dukes ungdomsturnering Dukes Tourney har ställt in de senaste två åren på grund av pandemin. Nästa sommar hoppas de vara tillbaka igen.

– Det hoppas vi verkligen. Sedan har vi också långtgående planer för att få i gång juniorverksamheten igen för att vi ska kunna ha med egna lag i vår turnering.

Avslutningsvis – notera att Skövde Dukes ordförande Artur Karlsson även finns med kring landslaget.

– Han har varit med student- och ungdomslandslaget tidigare. Han är också en positionstränare fast i anfallet. Han har fått hoppa in under hösten i ungdomslandslaget. De ska på Finnkampen nästa helg och spela en match, berättar Jakobsson.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollSkövde Dukes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.