Hoppa till huvudinnehållet

Åsas mamma lämnades på golvet av hemtjänsten: ”Omänskligt beteende”

Publicerad:
Åsa Magnussons mamma hittades på golvet av hemtjänsten, men ambulans larmades till platsen först flera timmar senare. ”Då var mamma nedkyld och uttorkad. Så här får det verkligen inte gå till” säger Åsa.
Åsa Magnussons mamma hittades på golvet av hemtjänsten, men ambulans larmades till platsen först flera timmar senare. ”Då var mamma nedkyld och uttorkad. Så här får det verkligen inte gå till” säger Åsa. Foto: Roland Svensson

När hemtjänsten kom till Åsa Magnussons dementa mamma i lördags låg hon på golvet - men ingen larmade ambulans. Det gjordes först flera timmar senare. ”När hon kom till sjukhuset var hon nedkyld och uttorkad. Hon kan ha legat på golvet hela natten” säger Åsa som nu kräver att händelsen anmäls och utreds.

Åsa Magnusson var på väg hem till sin mamma i Skövde strax efter klockan två i lördags. De två hade planerat att gå på restaurang senare på kvällen, något som mamman såg fram emot.

– När jag var på väg ringde en kvinna från trygghetslarmet och sade att mamma hade hittats på golvet och att man hade larmat ambulans. Jag fick också veta att hemtjänsten hade hittat mamma liggandes på golvet redan tidigt på förmiddagen - men eftersom mamma inte ville resa sig upp så gjorde de inget, säger Åsa Magnusson.

”Känns fruktansvärt”

Det innebär att mamman har legat på golvet minst från lördag förmiddag till strax innan de larmade ambulansen, alltså i flera timmar. Men det kan lika gärna vara så att hon har legat där hela natten.

– Hon var ju uppe och gick när de var där på fredagskvällen och gav henne medicin. Det känns fruktansvärt att veta att mamma inte har fått hjälp. Hur kan man ens gå ifrån henne när hon ligger på golvet bara för att hon inte vill resa sig? Det är ju ett omänskligt beteende. Att inte ”gå emot patientens egna vilja” som det alltid talas om kan ju inte gälla när någon kan vara skadad.

"Måste ha kunskap”

Åsa är rasande över hanteringen av mamman och förklarar att hon är dement och ofta svarar nej på frågor hon får, mamman vill inte ta medicin och hon vill inte ha hjälp.

– Men man kan ju inte fråga en dement person den typen av frågor, den kunskapen måste ju hemtjänsten ha om dementa. I sjukdomsbilden ligger också att hon kan bli lite utåtagerande när det är något hon inte vill. Jag har fått höra från hemtjänsten att hon slåss, men herregud, det handlar om en gammal kvinna, hon viftar och vevar med armarna....

Uttorkad och nedkyld

Väl på sjukhuset i lördags kunde läkarna konstatera att mamman var nedkyld - hon frös så att hon skakade och det tog lång tid att få upp kroppstemperaturen - och uttorkad. Hon ligger kvar för vård men om hon drabbats av andra skador efter timmarna på golvet vet inte Åsa än.

– De har gjort en skallröntgen men har inte fått något svar. Men hon är i alla fall mycket piggare idag, vilket känns så skönt. Hon ska också få komma till Ekedal ett par veckor, sedan får vi se hur det blir.

Kräver Ivo-anmälan

Åsa är tacksam över hjälpen mamman fick av ambulanspersonalen och på sjukhuset, men ifrågasätter hemtjänsten och kräver en förklaring och att händelsen anmäls och utreds.

– Så här får det inte gå till. Man ska ju känna sig trygg med hemtjänsten. Jag kräver nu en exakt redogörelse för vad som har hänt. Om inte kommunen själva gör en Ivo-anmälan, gör jag det. Det har jag också sagt till enhetschefen som jag talade med på måndagsmorgonen.

Avdelningschefen: ”Ser allvarligt på händelsen – ska utredas”

”Stämde inte”

Åsa har även tidigare haft kritik mot hemtjänsten, då har det handlat om rutiner kring mammans medicin. Bland annat har hemtjänsten sagt att mamman inte öppnar dörren när medicinen ska ges.

– De sade att de ibland stod utanför i 20 minuter utan att hon öppnade. Men det kan inte stämma, jag testade säkert hundra gånger och jag fick som mest vänta 40 sekunder, trots att mina besök inte alls var föranmälda.

Åsa gick ändå till slut med på att ett nyckelfritt lås installerades. Det skulle enbart användas om mamma inte öppnade.

– Men det har istället blivit så att de hela tiden bara kliver in - mot mammas vilja.

Nu har Åsa också bestämt sig för att inte i fortsättningen anlita kommunens hemtjänst.

– Om mamma kan komma hem efter vistelsen på Ekedal, vilket är för tidigt att säga om hon gör, vill vi inte ha med dem att göra igen.

Artikeltaggar

HemtjänstSkövdeSkövde kommunVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.