Hoppa till huvudinnehållet

Avgift och utdelning ska minska den ekonomiska ojämlikheten

Publicerad:
Klimatsvaret har ett förslag på ekonomisk utjämning i omställningen från fossila drivmedel.
Klimatsvaret har ett förslag på ekonomisk utjämning i omställningen från fossila drivmedel. Foto: Andreas Hillergren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tack till Magdalena Andersson för att hon sågar sänkt bensinskatt med argumentet – det skulle låsa in fler i bensinberoende. Och det är ju inte det som är meningen med omställningen från fossila drivmedel.

En viktig omställning eftersom dessa står för cirka en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Men det sätter också ljuset på den ojämlikhet som råder i vårt samhälle. De som har råd har ställt om, eller är på väg att göra det, medan de som inte har motsvarande resurser, och som kanske är totalt beroende av sin bil, inte har samma möjlighet. Så är vi tillbaka på ruta ett, omställning kan inte ske förrän vi har gjort något åt den ekonomiska ojämlikheten.

Klimatsvarets förslag, Avgift och Utdelning, är ett förslag som kan avhjälpa detta. Förslaget går ut på att lägga en stadigt stigande avgift på alla koldioxidutsläppande drivmedel. En avgift som betalas vid konsumtionstillfället, alltså vid pumpen. Avgiften samlas i en fond, och utdelningen sker varje månad till alla vuxna medborgare i lika stora delar med ett extra stöd till landsbygd och glesbygd, till exempel dubbelt så mycket till boende i glesbygd och en och en halv gång så mycket till landsbygdsbor.

Det blir en rättvis omfördelning, de som förorenar mycket får betala mycket och alla får ett bidrag till sin omställning. Förslaget skapar tid och ekonomi för att kunna ställa om, titta över sina transportbehov och effektivisera dem.

Pia Bak-Frederiksen

Klimatsvaret

Artikeltaggar

Insändare